Fem høyhastighetstog, 900 busser og utallige biler brakte demonstranter fra hele landet til den franske hovedstaden søndag. Målet var å stanse regjeringens lovforslag, som etter planen skal tre i kraft i juni.

Protestmarsjen startet på tre ulike steder i Paris, og alle gikk i retning av Eiffeltårnet der demonstrantene, både katolikker, muslimer, konservative og også homofile, samlet seg søndag ettermiddag.

— Ikke homofobe

Bakgrunnen er at landets sosialistiske president François Hollande under valgkampen lovet at han ville gi homofile rett til å inngå ekteskap og adoptere barn. Lovforslaget har så stort flertall i nasjonalforsamlingen at det vil bli vedtatt uten problemer.

Saken har imidlertid ført til stor misnøye i den mer verdikonservative delen av befolkningen. Arrangørene bak marsjen insisterer på at de ikke er imot homofile og lesbiske personer, men at dette er en kamp for det tradisjonelle ekteskapet.

— Jeg er helt likegyldig til at homofile par har rettigheter og at de blir anerkjent fra et borgerlig synspunkt, men jeg setter spørsmålstegn ved adopsjon, sier Vianney Gremmel, som deltok i demonstrasjonen.

Støtten minsker

Støtten til at homofile bør få inngå ekteskap, er nå nede i 55 prosent, 10 prosentpoeng mindre enn tidligere. Samtidig mener mindre enn halvparten av franske velgere at homofile bør få adoptere barn.

Ekteskap mellom personer av samme kjønn er tillatt i elleve land, deriblant Norge, Sverige, Belgia, Nederland, Portugal, Spania og Sør-Afrika.

Det er også tillatt i ni amerikanske delstater og USAs hovedstad Washington D.C.