Barack Obama sa at amerikanske myndigheter er overbevist om at Syrias regime har brukt kjemiske våpen. Hvis verdenssamfunnet lar dette gå ustraffet, vil det sende et budskap til andre «despoter og autoritære regimer» om at også de kan slippe unna med det samme, advarte han.

— Det internasjonale samfunnet kan ikke møte det barbariske syriske angrepet med stillhet. Det som trengs, er effektiv respons, sa Obama.

Det er ikke den amerikanske presidentens troverdighet som står på spill i denne saken, mente Obama.

— Verdenssamfunnets troverdighet står på spill, sa Obama.

Sverige vil følge FN-sporet

Sveriges holdning til saken er at spørsmålet må behandles i FN, sa Reinfeldt i sitt innlegg på pressekonferansen.

— Sverige mener at alvorlige internasjonale saker som handler om krig og fred, må behandles av FN. Men jeg forstår også de mulige følgene av å la en slik handling stå ubesvart. Vi er begge enige om at det på lang sikt trengs en politisk løsning i Syria, sa Reinfeldt.

Obama viste på sin side til fjernsynsbildene som er kommet fra Syria etter det angivelige gassangrepet i en forstad utenfor Damaskus i august.

— Da vi så bildene av over 400 barn som var utsatt for et gassangrep, ga vi alle uttrykk for forferdelse. Hvordan kunne dette skje? Jo, det skjedde fordi et regime valgte å bruke slike våpen mot en sivilbefolkning, sa han.

Frykter forvitring av normer

Det er nødvendig å handle for å forhindre at verdenssamfunnets normer forvitrer, mener Obama.

— Handler vi ikke, sier vi i praksis at selv om vi fordømmer det og vedtar resolusjoner, så kan de som ikke bryr seg om resolusjoner, fortsette å gjøre som de vil, sa den amerikanske presidenten.

Han innrømmet samtidig at hans synes saken er vanskelig.

— Dette er den delen av arbeidet mitt jeg ser på som den mest utfordrende, sa Obama.

Han påpekte at han mye heller ville ha brukt tida på å arbeide for bedre utdanning for tre- og fireåringer enn å måtte bruke tida på å forhindre at tre- og fireåringer utsettes for giftgass.

— Men som USAs president kan jeg ikke unngå disse spørsmålene.

Imponert av Sverige

Under pressekonferansen ble Obama også spurt om klimapolitikk og om avsløringene om amerikansk overvåking av data- og teletrafikk.

Ifølge Obama er Sverige et forbilde i klimapolitikken.

— Sverige er godt på vei. Det respekterer og beundrer vi dypt, og jeg tror vi kan lære av det, sa han.

Sverige har redusert sine utslipp av klimagasser med 20 prosent siden 1990, sa Reinfeldt. I samme periode har Sveriges bruttonasjonalprodukt vokst med 60 prosent. Ifølge den svenske statsministeren viser dette at det ikke er noen strid mellom klimakutt og økonomisk vekst.

Obama sa at USAs utslipp nå er på sitt laveste på to tiår.

— Men vi vet alle at vi må gjøre mer, sa han.

- Snoker ikke

Obama kom også inn på kritikken mot USAs omfattende etterretning utenlands.

— Jeg kan forsikre Europa og resten av verden om at USA ikke snoker i folks eposter og avlytter deres telefonsamtaler. Vi leter målrettet etter alvorlige saker, sa han.

Obama erkjente imidlertid at moderne teknologi gir muligheter som kan misbrukes.

— Det skal være en balanse mellom mål og midler. Det at vi er i stand til å gjøre noe, betyr ikke at vi bør gjøre det, sa han.