Torsdag oppsøkte Manikas sin gamle arbeidsplass med et jaktgevær. Med det skjøt og såret han sin tidligere sjef og en annen arbeider og tok tre andre personer som gisler. Først etter elleve timers forhandlinger med politiet overga han seg.

Nå sitter han innesperret på politistasjonen i byen Komotini, og mandag fremstilles han for varetektsfengsling.

— Jeg var ingenting uten en jobb. Jeg var som en levende død, sier Manikas, som har latt seg intervjue av nyhetsbyrået Reuters et par dager etter det dramatiske opptrinnet på fabrikken.

— Livet mitt var fint, jeg var klar til å gifte med for tredje gang. Jeg hadde allerede kjøpt gifteringer. Men livet mitt er blitt snudd opp ned. Du kan ikke gjøre noe uten penger, sier 52-åringen, som har navnet på selskapet han jobbet for, tatovert på armen.

Mørk framtid

Med den økonomiske krisen i Hellas vet han at han neppe får noen annen jobb, og hvis han får noe, blir det til en månedslønn på under 4.000 kroner. Uten noen inntekt risikerer han nå å miste huset.

Også drømmen om en god pensjonisttilværelse har gått dukken.

Han var ikke alene om å miste jobben ved plastfabrikken, bedriften har gjennomført en større nedbemanning på grunn av krisen.

Politikere har forsøkt å fremstille dramaet i Komotini som et enkeltstående tilfelle som man neppe vil oppleve igjen, men mange grekere mener at hendelsen også illustrerer den menneskelige siden ved den økonomiske krisen, som har ført til at hver femte greker er arbeidsløs.

Mange andre må jobbe deltid og har fått lønnen kraftig redusert, mens blant dem under 25 år er nesten halvparten uten arbeid.

Skylder på krisen

— Med det som skjer med økonomien, kan tusenvis ende opp som meg, sier Manikas.

— Folk må protestere mot dette, ikke slik jeg gjorde, men de må reagere, sier han.

Han hevder at han oppsøkte sin tidligere arbeidsplass sist torsdag for å spørre fabrikksjefen hvorfor han hadde fått sparken. Men det endte med at sjefen, som har vært en venn av Manikas i flere tiår, ble innlagt på sykehus med skuddskader i halsen og brystet.

— Jeg vet ikke hva jeg gjorde. Jeg tenkte ikke klart. Jeg ville snakke med ham og klargjøre ting, fremholder 52-åringen.

- Syk mann

Fabrikksjefen er ikke imponert over forklaringen. Han beskriver Manikas som en kranglefant som fikk sparken i august etter dårlig oppførsel i flere år.

Selv om han har måttet si opp en rekke ansatte på grunn av krisen, fastholder han at oppsigelsen av Manikas hadde helt andre årsaker.

Manikas' forsvarer og forlovede har imidlertid en helt annen versjon. De fremstiller ham som en hardtarbeidende mann, som har jobbet siden han var 13 år, og som egentlig ønsket å bli lærer - men som ble helt ute av seg og svært deprimert da han for noen måneder siden mistet jobben.

Det gjenstår å se hva dommerne sier om saken, men rettssaken kommer trolig til å få stor oppmerksomhet i Hellas.

Mange frykter at landet er på vei inn i en kollektiv depresjon på grunn av krisen, og utelukker ikke at det etter hvert vil renne over for flere som får livet snudd på hodet. (©NTB)