— Operasjonene på Gazastripen vil fortsette inntil ro og sikkerhet er sikret for Israels borgere, sier statsminister Netanyahu.

Et av hovedmålene med offensiven har vært å ødelegge tunnelene som Hamas har brukt for å ta seg ubemerket inn i Israel. Mandag kveld meldte det israelske forsvaret at alle tunnelene som de kjenner til, er ødelagt.

— Etter at anti-tunneloperasjonen er ferdig, vil vi fortsette operasjonene i overensstemmelse med våre behov om sikkerhet forisraelerne, sier Netanyahu.

Til tross for en sju timer lang ensidig våpenhvile mandag, ble en åtte år gammel jente drept og 30 mennesker såret i et angrep mot en flyktningleir i Gaza by.

Møter ikke til dialog

Utenriksminister Børge Brende sa til NTB søndag at han trodde situasjonen i Gaza ville roe seg ned i løpet av de to-tre nærmeste dagene, uavhengig av muligheten for en formell våpenhvile. Han trakk fram en avslutning av de israelske militæroperasjonene som det beste alternativet, dersom en våpenhvile ikke blir nådd.

Netanyahus ferske uttalelser kan tyde på at ingen av delene er aktuelt.

Våpenhvilesamtalene er det representanter fra USA, FN, Egypt, palestinernes president Mahmoud Abbas og islamistbevegelsen Hamas som står for.

Siden Israel ikke deltar i forsøkene på å bli enige, kan konflikten ende med at Israel avslutter operasjonen uten å inngå noen avtale med Hamas. Det kan gi Hamas seieren, tror Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen ved NTNU

— Det skyldes at Hamas da kan si «vi gjorde motstand til siste slutt, Israel måtte til slutt trekke seg ut», i stedet for at de må si «det var forhandlinger, vi må forhandle med Israel, det er det som lønner seg», sier Jensehaugen til NTB.

Det er uklart hva som har kommet ut av samtalene i Egypt, men egyptiske delegater har nevnt at våpenhvileforslag på både 72 timer sju dager har vært diskutert.

Jerusalem i beredskap

Israel merket også urolighetene under egen våpenhvile. Avisa Haaretz melder at politiet i Jerusalem styrker sin beredskap etter at en sivilperson og en soldat ble henholdsvis drept og såret i to separate angrep i byen mandag ettermiddag.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for de to angrepene, men de høster lovord fra Hamas.

— Vi hyller de heroiske operasjonene i Jerusalem, som er en naturlig reaksjon på forbrytelsene som okkupantene har gjort mot vårt folk, sa en av deres talsmenn.

Likevel er det Israel som fortsatt får mesteparten av kritikken fra det internasjonale samfunn. Frankrikes president François Hollande har gjentatt sitt budskap om at det må bli en stans i det han kaller «massakrene i Gaza».

— Når jeg ser hva som skjer med de kristne i Irak og minoritetene i Syria, ser jeg massakrer. Det er det samme som skjer i Gaza. Noe må gjøres, sier den franske presidenten.

Storbritannia har solgt militært utstyr til Israel for en verdi av over 440 millioner kroner siden 2010. Disse eksportlisensene skal nå gjennomgås på nytt.

— Det er åpenbart at dagens situasjon er annerledes enn da disse lisensene ble innvilget, sier en talskvinne for statsminister David Cameron.

Mer enn 1.800 palestinere og seksti israelere har hittil mistet livet i den 28 dager lange israelske operasjonen.