— Jeg er godt fornøyd med mulighetene det gir å kunne utveksle kraft mellom Tyskland og Norge, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe, som møtte Tysklands økonomiminister Phillip Rösler i Berlin torsdag formiddag.

«Milepæl»

Kabelen skal gjøre tysk vindkraft tilgjengelig for norske forbrukere, mens norsk vannkraft eksporteres til det tyske kraftmarkedet.

Kabelen skal bygges mellom Øksendal i Sirdal kommune og Diele/Brunsbüttel i Nord-Tyskland og er planlagt å få en kapasitet på opptil 1.400 megawatt (MW).

Statnett samarbeider med systemoperatøren TenneT og den tyske statsbanken KfW om kabelen.

Statnetts konsernsjef Auke Lont sier avtalen med tyskerne er «en viktig milepæl for Statnett».

«Kappløp»

Statnett har også inngått en samarbeidsavtale med britiske National Grid om en strømkabel mellom Norge og Storbritannia. Kabelen vil bli den lengste undersjøiske strømkabelen i verden, og målet er at denne skal være ferdig i 2020.

Dermed vant tyskerne «kappløpet» med britene om hvem som først får kabel fra Norge. I april sa den britiske energiministeren til The Guardian at «vi er veldig interesserte i å komme først».

Allerede i dag dekker Norge 25 prosent av det britiske energibehovet, og Norge satser på at andelen kan bli enda større.

Fornybar energi

Samlet vil de to kablene styrke det nordeuropeiske strømnettet og forsyningssikkerheten i Norge, ifølge Olje- og energidepartementet.

«Kablene vil bli brukt til lønnsom kraftutveksling ved at strøm vil gå til Norge når prisene i Tyskland og Storbritannia er lavere enn her. På samme måte vil vi eksportere når prisene er høye i utlandet», skriver OED i en pressemelding.

— Kabelforbindelsen mellom Tyskland og Norge markerer en ny æra for fornybar energi i Nordsjø-regionen og er et viktig skritt i retningen av et mer helhetlig europeisk kraftmarked, sier Statnetts Auke Lont.