Ifølge et dokument som den spanske avisa El Mundo har fått tilgang til, er Norge sammen med 18 andre land plassert i en gruppe B over samarbeidsland. I gruppen finnes også andre europeiske land som Danmark, Sverige, Island, Tyskland og Spania.

Dokumentet beskriver fire nivåer av etterretningssamarbeid, hvor gruppe B er det nest høyeste. I gruppe A, partnere som NSA har et «omfattende samarbeid» med, finnes bare fire land: Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia.

Artikkelen i El Mundo er skrevet av journalisten Glenn Greenwald, som skal ha mottatt en mengde hemmelige dokumenter fra Edward Snowden.

Spanias regjering reagerte kraftig da El Mundo tidligere denne uka avslørte at NSA hadde overvåket millioner av telefonsamtaler i Spania. Men det amerikanske dokumentet som El Mundo har offentliggjort, viser ifølge avisa at spansk etterretning selv visste om og la til rette for denne overvåkingen.

Også NSA selv har understreket at overvåkingen har skjedd i samarbeid med utenlandske partnere.

Norske styresmakter har på sin side fastslått at etterretning er legitimt, og at Norge samarbeider med andre land om dette. (©NTB)