Han skal blant annet på kirkens regning ha kjøpt et badekar til 15.000 euro eller vel 122.000 kroner til sin embetsbolig. Anskaffelsen var ledd i en oppussing av boligen som kom på 2,9 millioner euro eller godt over 23,5 millioner kroner.

Da han dro til India for å sette seg inn i de mange fattiges situasjon der i landet, fløy han på første klasse. Han anklages for å ha løyet om denne flyturen, og påtalemyndigheten i Hamburg mener ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel at dette bør forfølges strafferettslig.

«Bling»

Biskopens oppførsel vitner ikke akkurat om fromhet og forsakelse, mener mange tyskere, som har døpt Tebartz-van Elst «biskopen av bling» — et slanguttrykk for billig og smakløst juggel. Affæren vekker internasjonal oppsikt, og var onsdag toppoppslag på britiske BBCs nettsider.

Paven har suspendert Tebartz-van Elst fra embetet på ubestemt tid, kunngjorde Vatikanet onsdag. Biskopen har etter pavens mening satt seg selv i en situasjon der han ikke kan utøve sine embetsplikter, ble det framholdt.

— Pave Frans har hele tiden fått omfattende og objektiv informasjon om saken, het det videre i kunngjøringen.

— Tebartz-van Elst skal nå tilbringe en viss tid utenfor bispedømmet, mens en kommisjon av andre biskoper gransker forholdene, opplyste Vatikanet.

Fattig?

Paven krever større offentlig innsyn i den styrtrike katolske kirkens finanser, og vil at den skal bli «en fattig kirke for fattige mennesker».

— Paven viser handlekraft, sier analytikeren Marco Politi som peker på at to slovenske erkebiskoper har fått sparken for økonomisk udugelighet.

— Forsvarlig omgang med penger er svært viktig for ham, og han har sagt at geistlige bør tenke på fattige barn i den tredje verden før de kjøper seg bil, sier Politi. En talsmann for den tyske regjeringen ville onsdag ikke kommentere bispebråket og kalte det «en intern kirkelig affære».

Biskop Tebartz-van Elst var i forrige uke i Roma for å forklare seg for paven. Denne gangen fløy han ikke første klasse, men med lavprisselskapet Ryanair.