Et foto fra en side av rapporten bekrefter at sarin ble brukt, melder nyhetsbyrået Reuters. Det er den første offisielle bekreftelsen på dette fra FNs våpeninspektører.

Et offisielt FN-fotografi viser at lederen for våpeninspektørene, svenske Åke Sellström, overleverer rapporten til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Rapporten blir offentliggjort på en pressekonferanse senere mandag. Men ved å zoome inn på bildet kan man lese at det står at prosjektiler som inneholdt «nervegassen sarin ble brukt».

— Overbevisende

— Miljømessige, kjemiske og medisinske prøver som vi har tatt, gir klare og overbevisende bevis for at bakke-til-bakke-raketter som inneholdt nervegassen sarin, ble brukt i Ghouta-området ved Damaskus, skriver BBC, som gjengir hele teksten.

— Konklusjonen er at kjemiske våpen er blitt brukt i den pågående konflikten mellom partene i Den syriske arabiske republikk mot sivile, inkludert barn, i relativt stort omfang, heter det videre.

Angrepet mot Ghouta skjedde 21. august.

Krigsforbrytelse

Bruk av kjemiske våpen er forbudt og klassifisert som en krigsforbrytelse i folkeretten. Det er fortsatt strid om tallene for hvor mange som ble drept i angrepet i Damaskus-forstaden i august.

FNs menneskerettighetsråd opplyste mandag at rådet etterforsker 14 tilfeller hvor det er mistanke om bruk av kjemiske våpen i Syria.

Paulo Pinheiro, leder i en granskingskommisjon FNs menneskerettighetsråd har nedsatt for Syria, kom med opplysningene i Genève.