President Enrique Peña Nieto sa på TV at myndighetene ennå ikke vet hva som er skjedd med de 58 menneskene etter at skredet begravde deler av landsbyen La Pintada i delstaten Guerrero.

Ediberto Tabárez, som er borgermester i kommunen Atoyac de Alvarez, sier de har trukket 15 døde ut av skredet, men at situasjonen er kritisk etter at 20 hus ble begravd i mudderet.

Peña Nieto sa at 280 innbyggere var evakuert, og ytterligere 91 skulle hentes ut senere fra fjellandsbyen.

To stormer

Store deler av det sørlige Mexico er oversvømt etter at landet ble truffet av en uvanlig kombinasjon av to stormer på hver sin kyst i helgen. Da det så ut til at uværet skulle passere, ble imidlertid den tropiske stormen Manuel oppgradert til orkan onsdag.

USAs nasjonale orkansenter i Miami sier at Manuel har potensial til å bli enda sterkere før den fortsetter innover land i Sinaloa og Baja California i det nordvestlige Mexico, der særlig turistbyen Los Cabos er utsatt. Samtidig meldes det at en ny storm som er i ferd med å utvikle seg utenfor Yucatán på den karibiske kysten, har gode muligheter til å bli en orkan også.

Dødstallet stiger

Inntil meldingen om jordskredet i La Pintada kom, hadde myndighetene oppjustert tallet på døde til 80 som følge av Manuel og en annen orkan, Ingrid, som traff Mexico på østkysten.

— Dessverre er antall døde steget, og vi er nå kommet opp i 80 i et titall delstater, sa direktøren i sivilforsvaret, Ricardo de la Cruz, onsdag.

Det var i helgen at Mexico ble rammet av en orkan på østkysten samtidig med en tropisk storm på stillehavskysten.

Til sammen dumpet de to stormene store mengder nedbør over godt over halvparten av Mexicos territorium, noe som førte til omfattende oversvømmelser og mange jordskred.

sz62c59e.jpg
SCANPIX

220.000 mennesker er berørt, og veier og broer i store deler av landet er ødelagt.

Acapulco under vann

Den kjente havne— og turistbyen Acapulco er blant de hardest rammede stedene. Halve byen var under vann, og vannet sto på det meste opp til tre meter over gatenivå mange steder.

Begge hovedveiene som knytter byen til omverdenen, var sperret av jordskred, og flyplassterminalen sto under vann, slik at titusener av turister var isolert. Folk ble kjørt rett til flyene i busser, uten å passere innom terminalen.

Mens myndighetene arbeider med å åpne veiene, blir folk evakuert i en luftbro av sivile og militære fly.

Katastrofen førte til at folk i panikk hamstret varer i supermarkedene, men det ble også meldt om plyndring. Soldater ble satt inn for å stanse tyveriene.

Både TV-apparater og juledekorasjoner ble stjålet fra butikker som var etterlatt uten vakthold i det velstående nabolaget Diamante.

Krokodiller i gatene

Mange mennesker har mistet livet i jordskred i en rekke delstater. I Veracruz på østkysten omkom tolv mennesker da en buss ble begravd i et jordskred.

Mange hus i havnebyen Tampico ble oversvømmet, og krokodiller dukket opp i byens gater da elva Panuco gikk over sine bredder.

Oljeselskapet Pemex evakuerte tre av sine plattformer i Mexicogolfen, og raffineriet i Tamaulipas ble delvis oversvømmet, men uten av virksomheten ble stanset.