Voldsomt regnvær gjør redningsarbeidet i flomrammede Colorado svært vanskelig. Helikoptre må stå på bakken i delstaten i de vestlige delene av USA.

Inntil mandag morgen norsk tid var det funnet seks omkomne i uværsområdene, over 1500 bolighus er helt ødelagt og flere enn 17.000 er påført skader. Tallet på omkomne vil trolig komme til å stige, sa talsmenn for myndighetene i delstaten.

President Barack Obama har erklært katastrofetilstand i flomområdene, slik at føderale penger kan brukes til redningsarbeidet. Over 11.000 innbyggere er evakuert i en operasjon som byr på store utfordringer, fordi mange veier er ødelagt og bruer skylt vekk av flomvannet.

Mange hundre savnet

Nøyaktig hvor mange mennesker som er savnet i flomkatastrofen, var mandag uklart. Colorados direktorat for krisesituasjoner satte tallet til 1253, mens delstatens guvernør John Hickenlooper snakket om 500.

EVAKUERES: Skolebarn går om bord i et helikopter for å bli evakuert fra flomrammede områder i den amerikanske delstaten Colorado. Redningshelikoptrene måtte mandag morgen norsk tid settes på bakken på grunn av voldsomt regnvær.
SCANPIX
KATASTROFE: President Barack Obama har erklært katastrofetilstand i flomområdene, slik at føderale penger kan brukes til redningsarbeidet.
SCANPIX

— En mengde hjem er ødelagt, mange av dem har falt sammen og vi har ikke kommet oss inn i disse husene ennå, sa Hickenlooper ifølge nyhetskanalenCNN.

— Det viktigste nå er å finne menneskene som er forsvunnet, sa sheriff Joe Pelle i byen Boulder.

Flomvann har rammet 15 fylker i en 200 kilometer lang landstripe i området der Rocky Mountains møter lavlandet øst for fjellkjeden.

— Her er det fryktelig mange lokalsamfunn som slåss mot fryktelig mye vann, sa Jennifer Finch i Weld County nordøst for Boulder.

«Historisk begivenhet»

— Dette er en historisk begivenhet, det er slikt som skjer en gang hvert fem hundrede eller hvert tusen år, mente sheriff Pelle. Guvernør Hickenlooper roste befolkningen i Colorado for å holde motet oppe til tross for alle problemene.

— De første dagene var det litt morsomt med alt regnet. Folk her forteller at de aldri har sett så mye regn før. Det er uvanlig at det regner mer enn et par dager i strekk. Men etter hvert var det ikke mye morsomt, sa den norske studenten Mads Ek Strøm i Boulder til NTB i helgen.

Når redningshelikoptrene kommer seg i lufta igjen, skal de forsøke å evakuere rundt 1.600 mennesker som sitter fast i fjellområder, heter det på avisen Denver Posts nettsider mandag. Det skulle også slippes ned drikkevann og nødrasjoner.