En pakistansk domstol utstedte torsdag arrestordre på den 69 år gamle ekspresidenten, men før politifolkene utenfor rettsbygningen rakk å pågripe ham, ble han i all hast kjørt bort av sine egne livvakter.

Fredag morgen returnerte Musharraf til rettsbygningen for å overgi seg, men dommeren nøyde seg med å gi ham to dagers husarrest og beordret han til å møte i retten igjen om to dager.

Kuppgeneral

Musharraf kom til makten i et militærkupp i 1999 og styrte Pakistan de neste ti årene. Etter at han ble tvunget til å gå av i oktober 2008, forlot han Pakistan.

Først i forrige måned vendte han tilbake fra eksil for å stille som kandidat i valget på ny nasjonalforsamling 11. mai. Noen heltemottakelse fikk han ikke.

Høyesterett slo fast at han ikke får stille til valg eller forlate landet, men i stedet vil bli stilt for riksrett i forbindelse med at han sparket dommere og innførte unntakstilstand i 2007.

Den folkevalgte statsministeren han avsatte i 2007, Nawaz Sharif, er favoritt i det kommende valget.

Dødsstraff

Fredag slo domstolen fast at Musharraf må møte for en terrordomstol i Rawalpindi, siden pågripelsen av dommere kan ansees som et angrep mot den pakistanske stat. Det kan straffes med døden eller livsvarig fengsel.

Han anklages også for å ha deltatt i en sammensvergelse som sto bak drapet på opposisjonslederen Benazir Bhutto i 2007 og en opprørsleder året før.

Politisk ferdig

I Pakistan, der de militære har styrt med hard hånd i over halvparten av tiden etter at landet ble uavhengig for 66 år siden, er en slik behandling av ledende offiserer ikke dagligdags.

Pakistanske kommentatorer er overbevist om at Musharraf nå er ferdig som politiker og frykter at rettssaken mot ham helt skal overskygge det forestående valget.

Dagens regjering er den første sivile regjeringen som har sittet ut hele perioden i Pakistans historie, og valget blir derfor sett på som historisk.

— Rettsvesenet gjør for mye ut av dette. De burde vise tilbakeholdenhet. De kan innvilge kausjon nå og ta opp saken igjen etter valget, som bør være førsteprioritet, sier den politiske analytikeren Hasan Askari.

Vil kjempe

Musharrafs luksusbolig var i morgentimene fredag omringet av politi og presse, og ekspresidenten selv lovet å ta opp kampen mot rettsvesenet.

— Anklagene mot meg er politisk motiverte og jeg vil kjempe mot dem i retten. Sannheten skal komme for en dag, lover han på Facebook-siden sin.

— Vi vil fremme en begjæring om at han må slippe varetekt, supplerer forsvareren Ahmad Raza Kasuri.