USA har sirkulert forslaget til de andre landene i Sikkerhetsrådet og ønsker en avstemning om resolusjonen for søndag. Men Russland har gjort det klart at de kommer til å legge ned veto, opplyser diplomatiske kilder. I tillegg kan Kina komme til å avstå fra å stemme.

USAs FN-ambassadør Susan Power sier tiden nå er i ferd med å renne ut for å finne en fredelig løsning på krisen. Hun ber innstendig Russland om å lytte til «et bemerkelsesverdig samstemt» sikkerhetsråd.

I resolusjonsutkastet til USA heter det at folkeavstemningen søndag er ulovlig, og den tar til orde for at den ikke blir anerkjent av noen stater.

Hvis Russland ikke svarer på folkeavstemningen på Krim med forhandlinger og tilbaketrekking, blir det mandag tatt en rekke alvorlige skritt fra USA og Europa mot Russland, sier USAs utenriksminister John Kerry. Fredag møter han sin russiske kollega Sergej Lavrov i London

Feilvurdering

Russland har tidligere tatt over områder fra tidligere Sovjetstater uten at det fikk alvorlige konsekvenser. I 2008 invaderte Russland Georgia og tok kontroll over to utbryterregioner.

Men om Vladimir Putin regnet med at det samme skulle skje denne gangen, har han muligens gjort en feilvurdering, skriver Reuters.

I tillegg til kraftige reaksjoner fra USA, er det i EU Tysklands Angela Merkel som er mest krass i kritikken. Merkel var i starten mer forsiktig enn sine europeiske kollegaer. Tyskland er det EU-landet som har tettest bånd til Russland, og statsministeren sies å ha god kontakt med Putin på grunn av sine russiskkunnskaper.

Men de siste dagene er det Merkel som har presset på for at EU skal innføre like strenge sanksjoner som USA.

Mottiltak

Russland har lovet mottiltak dersom EU innfører sanksjoner etter folkeavstemningen søndag. Men EU-lederne ser ut til å kalkulere med at tapene blir større for Russland enn for Europa. Handelen mellom Unionen og Russland utgjør 15 prosent av den russiske økonomien mot bare 1 prosent av EU-landenes.

Det russiske aksjemarkedet var torsdag ned 20 prosent siden midten av februar, og på sitt laveste nivå på fire og et halvt år.

Samtidig justerte Goldman Sachs vekstprognosene for Russland i år ned fra 3 til 1 prosent, på grunn av urolighetene i Ukraina. Ifølge banken har allerede 45 milliarder dollar strømmet ut av Russland.