138 land stemte for, ni stemte mot, 41 land avsto fra å stemme over å forsterke Palestinas stilling i FN. Norge stemte for, det samme gjorde Frankrike, Spania og Danmark.

Tyskland var blant landene som avsto, mens USA og Storbritannia stemte imot forslaget.

Få timer før president Mahmoud Abbas skulle tale i FNs hovedforsamling for å be medlemslandene om å støtte det palestinske FN-fremstøtet, samlet feststemte mennesker seg både i Ramallah og Nablus på Vestbredden. Også på Gazastripen ble begivenheten markert.

Yasser Arafat-plassen i Ramallah var torsdag kveld nærmest dekket av palestinske flagg, og mange hadde på seg det karakteristiske Palestina-skjerfet, som i mange år var hodeplagget til Arafat, palestinernes avdøde leder.

Sterkere stemme

Selv om den nye FN-statusen endrer lite på bakken, håper mange palestinere på at FN-fremstøtet vil gi dem en sterkere stemme internasjonalt.

— Det vil ikke bli lett å endre noe på bakken, okkupasjonen vil ikke være over i morgen, vi vet det, sier Bothaina Hamdan (30), som jobber for de palestinske selvstyremyndighetene.

— Men i dag forteller vi verden at vi ønsker fred, og at vi støtter fredelige metoder for å få vår stat, fortsetter hun.

Speidere og musikk

På plassen er det rigget opp en scene dekorert med portretter av både Arafat og Abbas. Speidere marsjerer, mens patriotiske, palestinske sanger spilles på musikkanlegget.

— Dette er en svært viktig dag. Dette åpner en dør for oss mot en egen stat, det baner vei. Vi er fortsatt under okkupasjon, men nå er vi et okkupert land. Vår stilling vil være sterkere, og folk vil kunne høre Palestinas stemme, sier Lianna Atrash (36), som er på plassen sammen med sin sønn.

Støtte i Gaza

Også på den Hamas-styrte Gazastripen samlet folk seg for å støtte Abbas' FN-søknad.

I Gaza by marsjerte om lag tusen mennesker mot FN-hovedkvarteret. Mange hadde med seg flagg, hvorav noen tilhørte partiet Fatah, som ble jaget fra Gazastripen da Hamas tok kontroll i 2007.

Ifølge en AFP-journalist var det ingen grønne Hamas-flagg i opptoget, selv om Hamas de siste dagene har uttrykt forsiktig støtte til FN-søknaden.

Abbas har uttalt at han håper på nye forsoningssamtaler mellom Fatah og Hamas etter avstemningen i FN.