I flere uker har verdenspressen vært samlet utenfor sykehuset i påvente av en kongelig fødsel, og mandag morgen kom meldingen om at Kate hadde ankommet sykehuset sammen med prins William. Prinsessen eller prinsen blir parets første barn. De meldte på sin hjemmeside mandag morgen at fødselen er i gang:

«Hennes Kongelige Høyhet hertuginnen av Cambridge er lagt inn på St. Mary's sykehus i Paddington i London, i et tidlig stadium av fødselen. Hertuginnen kjørte med bil fra Kensington Palace til Lido-fløyen på St. Mary's sykehus sammen med hertugen av Cambridge».

Hertuginnen føder på samme sykehus og i samme private fløy som prinsesse Diana fødte både prins William og prins Harry.

Tredje i arverekken

Den nyfødte vil bli den tredje i den britiske arverekken etter prins Charles og prins William, uansett om det blir en gutt eller jente. De vordende foreldre vet ikke selv kjønnet.

INNLAGT HER: Hertuginne Kate skal føde i Lindo-fløyen på St. Mary's sykehus i London
SCANPIX
SPENTE: Verdenspressen har vært samlet utenfor sykehuset i flere uker og ventet på at Kate skal føde
SCANPIX

Kate og William ankom sykehuset i Paddington i London klokken halv fem mandag morgen. En pressetalsmann for det britiske hoffet sa mandag formiddag at fødselen forløper på normalt vis.

Kategikk ut i permisjon 13. juni og ble sist sett offentlig to dager senere, under fødselsdagsfeiringen til dronning Elizabeth. Den britiske statsministeren David Cameron ønsket mandag morgen hertuginne Kate til lykke med fødselen, og sa at hele landet nå venter i spenning.

Den vordende bestefar, prins Charles, var på oppdrag i York mandag formiddag. Han hadde ingen annen kommentar å komme med til pressen enn at han ikke vet noe ennå. Dronning Elizabeth befinner seg på Windsor Castle. Etter planen skal hun dra på ferie til det kongelige slottet Balmoral i Skottland fredag.

Oppslag i Buckingham

Når den nye prinsen eller prinsessen har kommet til verden blir det etter britisk tradisjon satt opp et oppslag på et staffeli i forgården i Buckingham Palace der kjønn, lengde, vekt og fødselstidspunkt blir annonsert. Det vil bli avfyrt 62 kanonskudd fra Tower of London og 41 fra Green Park, samtidig vil flagget gå til topps fra offentlige bygg over hele Storbritannia.

Dersom det blir en jente, vil hun bli den femte arveprinsessen i Europa som er under ti år. Både Norge, Sverige, Nederland, Spania har i dag arveprinsesser som er under ti år, påpeker NTBs mangeårige kongereporter Wibecke Lie.

Det er ikke bare verdenspressen som har ventet utenfor sykehuset i flere uker. Det har også de mest ihuga kongetilhengerne. Drapert i britiske flagg har de ventet tålmodig utenfor sykehuset i Paddington.

— At verdenspressen er på plass så tidlig, er ikke rart. Men at kongetilhengerne sitter utenfor fødeklinikken i ukevis og venter på en baby, skjer nok ikke andre steder enn i Storbritannia, sier Wibecke Lie.

Tar imot veddemål

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene ved sykehuset. En egen parkeringsplass har vært reservert prins William til bruk når fødselen starter, mens det har vært parkeringsforbud for andre pasienter utenfor sykehuset hele juli måned, for å forhindre at det skulle oppstå problemer.

Britiske bookmakere som Paddypower og Ladbrokes har ifølge CNN tatt imot veddemål på alt fra den kongelige babyens fødselsdag til kjønn, navn og hårfarge.

Det er ikke sikkert at verden får vite den kongelige babyens navn med en gang. Prins Williams navn ble først gjort kjent etter en uke, mens verden måtte vente en måned på navnet etter at hans far prins Charles ble født.

Ifølge Sky News er Alexandra (2 i odds) og Charlotte (5 i odds) de mest populære jentenavnene hos bookmakerne. Blir det en gutt, har britene tro på navnene George og James, som begge gir 5 i odds.