Prins William og hertuginne Kate tilbrakte natta på sykehuset i Paddington i London sammen med sin nyfødte sønn.

— Vi kunne ikke vært lykkeligere, het det i kunngjøringen prins William sendte ut da fødselen var vel overstått.

Gutten, som veide 3,8 kilo, er parets første barn, og han ble født på St. Mary's sykehus mandag ettermiddag. Den nyfødte blir den tredje i den britiske arverekka.

Prins William var til stede under fødselen. Hans far, prins Charles, sier han er stolt over å ha blitt bestefar for første gang.

— Jeg og min kone er overlykkelige over at mitt første barnebarn er kommet til verden, sier prins Charles.

Navn og dåp

En kongelig fødsel styrker det britiske monarkiet. Nå er det sikret i virkelig lang tid framover, sier NTBs mangeårige kongereporter Wibecke Lie.

— Kate og Williams viktigste oppgave er jo å skaffe en arving. Det har de nå gjort, sier hun.

Det har vært mye uro i det britiske kongehuset, men bryllupet mellom Kate og William løftet alt på plass igjen, mener Lie.

Neste kongelige begivenhet blir nå dåpen av den lille arveprinsen.

Kongelige dåper finner vanligvis sted relativt raskt, etter fire-seks uker.

— Men her er det nok avhengig av når dronning Elizabeth kommer tilbake fra sin sommerferie på Balmoral i Skottland. Jeg går ut fra at dåpen kommer til å skje på Buckingham Palace, sier Lie.

Dronning på ferie

Dronning Elizabeth skal etter planen dra på ferie til Balmoral i Skottland fredag. Her tilbringer som regel dronningen sin sommerferie i august og september, heter det på britiske kongehusets nettside.

Det er ikke sikkert at noen fra det norske kongehuset kommer til å være til stede under dåpen i London.

— En dåp er en lang mer privat begivenhet enn et bryllup. Dersom det kommer noen fra det norske kongehuset, vil det være fordi de har en rolle, at de for eksempel har blitt faddere. Det har jeg mine tvil om, sier Wibecke Lie.

Avis omdøpt

Nå spekuleres det - og veddes - på hva som blir det nye prinsens navn. BBC skriver at bookmakernes favoritt er George, fulgt av James og Alexander.

— Det kan jo også hende at de vil hedre prins Philip på en eller annen måte. Den nye prinsen får nok flere navn, men det er bare et som kommer til å bli brukt til daglig, sier Lie.

I britisk presse var det tirsdag fødselsfeber. Fødselen preget forsiden i alle avisene. Tabloidavisen The Sun skiftet tirsdag til og med navn til The Son (sønnen) for å hedre den nyfødte prinsen.

Viktige landemerker i London, som London Eye og BT Tower, ble lyst opp i rødt, hvitt og blått for å feire fødselen.

Gratulasjoner

Statsminister Cameron kaller fødselen en fantastisk nyhet som vil bli feiret over hele Storbritannia og resten av Samveldet.

— Kongefamilien kan vite at en stolt nasjon feirer med et stolt og lykkelig par i kveld, sa Cameron til BBC.

Gratulasjoner strømmet i løpet av kvelden og natta også inn fra resten av verden. USAs president Barack Obama og hans kone Michelle var blant de første til å gratulere, og Canada var først i gratulasjonsrekka av de 15 samveldelandene som arveprinsen blir konge i.

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyser informasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

FOLKEFEST: Mange hadde møtt opp for å få et glimt av den offisielle kunngjøringen om at Storbritannia har fått en arveprins, hengt opp på et forgylt staffeli utenfor Buckingham Palace.
SCANPIX