— Irak har, med utgangspunkt i sikkerhetsavtalen mellom våre to land, offisielt bedt Washington om å gjennomføre luftangrep mot terrorgrupper, sa utenriksminister Hoshyar Zebari onsdag, ifølge TV-stasjonen Al Arabiya.

Det amerikanske forsvaret bekrefter at det har mottatt henvendelsen fra Irak, men vil foreløpig ikke si om de vil etterkomme henvendelsen.

USAs utenriksminister John Kerry sa imidlertid tidligere denne uken at USA vurderer droneangrep mot ekstremistgruppene, som i forrige uke innledet en offensiv i Nord-Irak.

Trenger drastiske løsninger

Den militante islamistgruppa ISIL og andre grupper, blant annet flere tilhengere av Iraks tidligere diktator Saddam Hussein, har i løpet av halvannen uke tatt kontroll over flere byer i Nord-Irak, deriblant millionbyen Mosul.

— En militær tilnærming er ikke nok. Det er behov for drastiske politiske løsninger, sa Zabari videre.

USA har brukt millioner av dollar og mange år på å trene og utruste en ny irakisk hær etter at Saddam Husseins gamle sunnimuslimske styrker gikk i oppløsning da regimet hans falt.

Styrker sikkerheten

USAs president Barack Obama har i løpet av de siste dagene sendt et lite antall militært personell til Bagdad for å styrke sikkerheten rundt den amerikanske ambassaden.

Ifølge Det hvite hus overveier amerikanske myndigheter også flere andre militære muligheter, blant annet luftangrep, for å hjelpe irakiske myndigheter med å slå tilbake mot islamistene. (©NTB)