— Det avvises ettertrykkelig at hertugen av York har hatt noen form for seksuell kontakt eller forhold med kvinnen, heter det i en kunngjøring fra Buckingham Palace søndag der anklagene omtales som «fabrikkerte og totalt grunnløse».

Anklagene mot prins Andrew ble kjent i mediene fredag, og også da var det britiske hoffet raskt ute med å avvise anklagene. At hoffet i det hele tatt velger å kommentere saken, er uvanlig. Og det er nesten sensasjonelt at det skjer to ganger.

Sakens kjerne er en sivil rettstvist mot den amerikanske forretningsmannen og milliardæren Jeffrey Epstein. Han er venn av prins Andrew og tidligere dømt for seksualforbrytelser.

Fire kvinner forsøker nå å få stilt Epstein for retten for en rekke overgrep. En av kvinnene sier hun ble tvunget til å ha sex med prins Andrew da hun var mindreårig.

Hun og de andre kvinnene sier de ble tvunget av Epstein til å delta i sexorgier med mange andre mektige menn også. Overgrepene skal ha skjedd i årene 1999 til 2001 i London, New York og på Epsteins private øy i Karibia.

Prins Andrew er dronning Elizabeths nest yngste sønn. Han var gift med Sarah Ferguson, hertuginnen av York, fra 1986 til 1996.