Verken analytikere eller Ukrainas statsminister tror Russland vil gjøre alvor av å sette i gang en militær offensiv inne i Ukraina, men president Vladimir Putins handlinger lørdag fikk det til å gå varmt i de diplomatiske kanalene internt i EU, over kanalen til USA og inn til både de ukrainske og russiske lederne.

Den russiske presidenten brukte lørdagen til å skaffe seg parlamentarisk mandat til å gripe inn militært i Ukraina.«En situasjon som blir farligere og farligere», sa Erna Solberg. «Et overgrep mot folkeretten», sa Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

— Vil føre til krig

Ukraina satte landets styrker i kampberedskap og truet med at en russisk militær intervensjon på Krim vil lede til krig mellom de to landene.

Sikkerheten ble styrket rundt landets flyplasser og atomanlegg, opplyste fungerende president Oleksandr Turtsjynov etter et tre timer langt krisemøte med landets sikkerhetsledelse.

Ved hans side sto statsminister Arsenij Jatsenjuk, som sa han hadde snakket med sin russiske kollega, Dmitrij Medvedev, på telefon og bedt ham sende soldatene sine tilbake til de russiske militærbasene.

— En militær intervensjon vil være starten på en krig og bety slutten på forholdet mellom Ukraina og Russland, sa Jatsenjuk.

- De facto maktovertakelse

Det er et tolkningsspørsmål om Russlands beslutning om inngripen er skremselstaktikk eller om det foreligger planer om intervensjon.

I praksis foregår det allerede en militær maktovertakelse på Krim som kontrolleres av den russiske regjeringen, sa Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja lørdag.

De prorussiske lokalmyndighetene på Krim og den russiske Svartehavsflåten har blitt enige om i fellesskap å vokte offentlige bygninger på halvøya. I flere byer øst i landet demonstrerte de ukrainske russerne til støtte for Russland.

Krisemøter

EUs utenriksministre booket om reiseplaner og samles mandag til krisemøte i Brussel på utenrikssjef Catherine Ashtons oppfordring. Vestlige ledere var unisone i sine reaksjoner lørdag kveld. Både fra Washington, London, Paris, Berlin, Brussel og New York kom det oppfordringer om tilbakeholdenhet og oppfordringer om å respektere Ukrainas suverenitet.

— Enhver krenkelse av landets grenser er uakseptabel, sa utenriksminister Børge Brende.

Vladimir Putin kan regne med en telefon fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon i løpet av kort tid. FNs sikkerhetsråd ble lørdag kveld norsk tid hasteinnkalt til møte. Det er imidlertid lite FNs sikkerhetsråd kan gjøre siden Russland har vetorett i Rådet.

USA avventende

Også president Barack Obama kalte sammen sitt sikkerhetsteam. Forsvarsminister Chuck Hagel, sa imidlertid tidligere på kvelden at USA ikke foretar seg noe militært.

Lørdag kveld meldte Interfax at det er observert to militære skip som hører til Russlands baltiske flåte utenfor kysten av Krim. Dette er i strid med den avtalen Russland har med Ukraina for den russiske militærbasen som ligger på ukrainsk territorium i Sevastopol. (©NTB)