Israels tidligere president Shimon Peres er død

Israels tidligere president Shimon Peres er død, 93 år gammel. Peres døde natt til onsdag, etter et hjerneslag for to uker siden, bekrefter hans personlige lege.

Shimon Peres (93) døde natt til onsdag, etter et hjerneslag for to uker siden.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Peres sovnet inn ved 3-tiden natt til onsdag, sier Rafi Walden, Peres' svigersønn og lege. Han døde med familien til stede, sier en kilde nær Peres.

93-åringen ble sendt til sykehus etter han sa han hadde hodepine etter en time lang tale 13. september. Han fikk deretter et alvorlig hjerneslag og har ligget på Sheba-sykehuset i Ramat Gan, rett øst for Tel Aviv, siden.

Forverret tilstand

Den tidligere presidenten, statsministeren og fredsprisvinneren har fått intensivbehandling etter hjerneslaget. Walden sa Peres hadde gjort helsemessige fremskritt, men tirsdag ble tilstanden plutselig forverret.

Også tidligere i år hadde Peres helseproblemer. I januar ble han innlagt på sykehus to ganger med hjerteproblemer.

Peres er en veteranpolitiker med over 60 års fartstid i israelsk politikk, og han har vært i de fleste betydningsfulle stillinger i Israel. To ganger har han vært statsminister, og fra 2007 til 2014 var han president.

– Fredens mann

Som Israels utenriksminister mottok han Nobels fredspris sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og PLOs leder Yasser Arafat i 1994, for å ha fremforhandlet Oslo-avtalen. Avtalen, der PLO og Israel anerkjente hverandre som forhandlingspartnere og innledet en prosess mot en endelig fredsavtale, var et gjennombrudd i den lange konflikten mellom israelere og palestinere.

– Shimon Peres var fremfor alt en fredens mann, sier Canadas statsminister Justin Trudeau etter meldingen om dødsfallet.

Les også

Derfor er kurderne nøkkelen til fred i Midtøsten

Obama hyller Peres som en venn

USAs president Barack Obama og førstedame Michelle Obama sier Shimon Peres vil bli husket som en kjær venn.

– Det er få personer som vi deler denne verden med, som endrer kursen på menneskehetens historie, ikke bare gjennom sin rolle i menneskelige begivenheter, men fordi de utvider vår moralske forestillingsevne og tvinger oss til å forvente mer av oss selv. Min venn Shimon var en av de personene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Mener Peres var et geni

Bill og Hillary Clinton omtaler Shimon Peres som «et geni med et stort hjerte».

– Jeg kommer aldri til å glemme hvor glad han var for 23 år siden, da han undertegnet Oslo-avtalene på plenen utenfor Det hvite hus, noe som ga håp om en ny æra i forholdet mellom Israel og palestinerne, sier Bill Clinton.

– Midtøsten har mistet en lidenskapelig tilhenger av fred og forsoning, heter det i en felles uttalelse fra ekteparet Clinton.

– Kritikerne kalte ham en drømmer. Han var det – en glødende, veltalende drømmer helt til det siste. Takk Gud for det. La de av oss som elsket ham og hans nasjon holde drømmen hans levende, fortsetter de to.

– En stor statsmann har gått bort

– Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om tidligere president Shimon Peres' bortgang. Med ham har vi mistet en stor statsmann og en modig politiker som aldri ga slipp på visjonen om fred i Midtøsten. Peres beholdt sitt engasjement og pågangsmot til det aller siste, sier statsminister Erna Solberg.

Solberg møtte Peres under hans besøk i Norge i 2014.

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykker stor sorg etter at den tidligere israelske statsministeren og presidenten Shimon Peres gikk bort natt til onsdag.

Han var særlig opptatt av å engasjere ungdom i kampen for en fredelig fremtid for Midtøsten. Ungdom som opplever håp, anerkjennelse og deltakelse i samfunnet er den viktigste nøkkelen til fred i regionen. Denne visjonen viet Shimon Peres sine siste år til, sier statsministeren.

– Mine tanker går i dag til Peres' familie og til Israel som har mistet en stor leder. Statsmannen og nobelprisvinneren Peres sin innsats for fred bør inspirere oss alle, avslutter Solberg.

– Peres bevarte håpet om fred

Ap-lederen Jonas Gahr Støre mener Peres og Israels tidligere statsminister Yitzhak Rabin var blant de første toneangivende israelske politikerne som forsto at Israels sikkerhet forutsetter fred med palestinerne.

– Da fredsprosessen stoppet opp, beholdt Peres håpet og talte for fred og forsoning til det siste.

Støre mener det er en av Midtøstens mest betydelige ledere som nå har gått bort. Peres tilhørte lenge det israelske arbeiderpartiet, og Støre omtaler ham som sosialdemokrat.

– Jeg minnes mange interessante samtaler med statsmannen Shimon Peres, sier Ap-lederen.

Publisert
  1. Israel
  2. Nobels Fredspris

Les mer om dette temaet

  1. Israels sterke mann

  2. Midtøstens nye, viktige stormakt

  3. Vatikanet vil anerkjenne palestinsk stat

  4. Ban langet ut mot Israel

BT anbefaler

– Han er forberedt på lang straff

De to 20-åringene bodde sammen på Eidsvåg i Bergen.

LES SAKEN