- Ebola kan spre seg til Europa

Det er 75 prosent sjanse for at ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika, vil spre seg til Frankrike innen utgangen av oktober, advarer eksperter.

Publisert Publisert

SMITTEFARE: Leiligheten der en ebola-smittet mann bodde i Dallas tømmes for gjenstander. Nå frykter eksperter at viruset også skal nå Europa. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det er 75 prosent sjanse for at ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika, vil spre seg til Frankrike innen utgangen av oktober, advarer eksperter.

Sjansen for at det dødelige viruset vil spre seg til Storbritannia, er 50 prosent, mens det er 40 prosent risiko for at ebola rammer Belgia, advarer eksperter ved Northeastern University i Boston, skriver den britiske avisa The Independent.

Årsaken er flytrafikken mellom vestafrikanske og europeiske land.

– Dette er i virkeligheten et lotteri, sier virusekspert Derek Gatherer til nyhetsbyrået Reuters.

Tallene forutsetter at flytrafikken går for fullt. Flere flyselskaper har stanset flygninger til områder som er verst herjet av epidemien. Dersom flytrafikken er redusert med 80 prosent, har Frankrike og Storbritannia henholdsvis 25 og 15 prosent sjanse, mener forskerne.

Spørsmål om tid

Frankrike risikerer å bli rammet ettersom det er stor flytrafikk mellom landet og fransktalende Guinea, som er blant landene som er hardest rammet av ebolaviruset.

– Dersom viruset fortsetter å herje i Vest-Afrika og blir verre, slik flere tror, er det bare et spørsmål om tid før det ender opp på et fly til Europa, sier virusekspert Gatherer.

Sjansen er imidlertid liten for at viruset skal spre seg i stor skala i industrialiserte land, mener helseeksperter. Ifølge den siste risikovurderingen til Den europeiske smittevernsmyndigheten ECDC har landene stor nok kapasitet til å begrense smitten

Liten sjanse for epidemi

Nigeria blir trukket fram som et eksempel for andre i hvordan man kan håndtere viruset. Landet har klart å begrense spredningen til 20 smittetilfeller og åtte døde. Trolig kan landet erklæres fritt for viruset i de kommende ukene, ifølge eksperter.

Over 3.400 mennesker har mistet livet siden utbruddet startet i Vest-Afrika i mars og har nå startet å spre seg raskere. Nesten 7.200 mennesker har blitt smittet så langt.

Mandag kunngjorde regjeringen at Norge dobler støtten til kampen mot ebola. Norge vil bidra med nye 89 millioner kroner.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Norge dobler støtten til kampen mot ebola

  2. Ebolasyk mann i USA får ikke eksperimentell medisin

  3. 50 personer sjekkes for ebola i USA

  4. - 1,4 millioner kan være Ebola-syke innen januar