Bevæpnede menn, som antas å være russiske styrker, samler seg ved en ås på utsiden av militærbasen i Belbek.
REUTERS

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal de ukrainske soldatene ha stilt seg opp ubevæpnet på linje og med ryggen til russerne. Russiske soldater siktet med automatvåpen og ropte advarsler til de ukrainske soldatene inne på basen, meldte nyhetsbyrået. BBC-korrespondent Ian Pannell har tidligere meldt om skyting og eksplosjoner. Flybasen ligger i Belbek i nærheten av havnebyen Sevastopol.Ifølge BBC skal russerne nå ha tatt kontroll over basen. Kommandanten på basen sa til Reuters at han ble tatt med at russiske styrker "for samtaler". En ukrainsk soldat ble skadet i stormingen av basen, ifølge den ukrainske obersten Juliy Mamchur.

Media blir geleidet bort

ABCs korrespondent på stedet, Alexander Marquardt, melder på Twitter at media blir ekskortert vekk fra basen, gjennom et hull som russiske styker har slått i den ytre muren. Journalistene blir alle ransaket, og får minnekort med foto— og videoopptak konfiskert. Den ukrainske kommandanten skal ha holdt en emosjonell tale til sine soldater og sagt at de er "sterke i ånden", før den ukrainske nasjonalsangen ble sunget.

— De russiske styrkene ved vår flyplass ga oss en time på å overgi oss, hvis ikke vil de begynne å storme oss, sier Oleg Podovalov, som er nestkommanderende ved basen.

Nekter å dra

— Vi drar ingen steder. La oss se hva denne stormingen består av, sier han.

Fristen gikk ut klokken 13.30.

Bilder fra et web-kamera rett utenfor en av portene ved basen sendte levende bilder av det som skjedde da en russisk pansret vogn presset opp porten inn til basen i ettermiddag. Noen minutter tidligere prøvde panservognen å skubbe vekk en militærlastebil som stod foran porten, men ga opp forsøket. Kl. 16.15 ble sendingen avbrutt. Bildene viste flere militærkjøretøyer og menn i uniformer som gikk til og fra, før en soldat klatret opp til kameraet og satte det ut av drift.

Det ukrainske flagget vaier fortsatt i flaggstangen inne på militærbasen i Belbek.
REUTERS

— Stormet baseLørdag kom det også melding om at om lag 200 prorussiske demonstranter stormet også en annen ukrainsk luftforsvarsbase vest på Krim-halvøyen. Basen ligger i byen Novofedorivka.

Demonstrantene oppgis å være ubevæpnet. De brøt seg inn på basen og begynte å knuse vinduer, ifølge journalister fra nyhetsbyrået AFP.

Soldatene på basen barrikaderte seg inne i bygningen og kastet røykbomber mot inntrengerne fra taket, melder byrået.

Lite vold

Den russiske maktovertakelsen på Krim-halvøyen har nærmest skjedd uten blodsutgytelser. Men tidligere i uken ble en ukrainsk soldat drept og to såret under en skuddveksling idet russiske styrker overtok en base i Simferopol, som er det administrative senteret på Krim-halvøya.

Etter dette ga forsvarsdepartementet i Kiev ordre om at soldatene skulle ta til våpen for å forsvare seg, men så har ikke skjedd.

Russiske soldater har i løpet av uken også tatt kontroll over hovedkvarteret til den ukrainske marinen i havnebyen Sevastopol. De har dessuten bordet tre ukrainske krigsskip og tatt kontroll over Ukrainas eneste ubåt.