Like før Malaysias forsvarsminister Hishammuddin Hussein skulle holde pressekonferanse om letingen mandag formiddag, ringte Australias statsminister Tony Abbott sin malaysiske kollega.

Han fortalte at et australsk P-3 Orion-fly hadde observert to gjenstander i havet: En rund og grå eller grønn gjenstand, og en firkantet og oransje gjenstand.

Det australske marinefartøyet HMAS «Success» er det eneste skipet i nærheten av funnet, men flere av landene som bidrar i søket sender skip og fly for å bistå i søket. Australia håper at Success vil finne gjenstandene innen få timer, og senest i natt norsk tid.

Kinesisk funn

Tidligere på dagen meldte det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at et kinesisk Iljushin-76-fly hadde observert to «relativt store flytende gjenstander, med mange små hvite gjenstander spredt rundt i en radius av flere kilometer». Flyet fløy på 33.000 fot fra Perth i Australia for å søke etter MH370-flyet da gjenstandene ble oppdaget.

Det kinesiske flyet skal ha tatt bilder av funnet, og kinesiske myndigheter jobbet mandag formiddag på spreng med å analysere dem, ifølgeBBC.

Et amerikansk P-8 Poseidon-fly, som er verdens mest avanserte leteflytype, lette etter gjenstandene, men fant dem ikke.

Marinen jobber med modeller som kan vise hvor gjenstandene kan ha drevet. Tidligere mandag så et kinesisk Iljushin-76-fly som deltar i leteaksjonen, «to relativt store flytende gjenstander, med mange små hvite gjenstander spredt rundt i en radius av flere kilometer». De to store delene var hvite og kvadratiske.

Innenfor søkeområdet

Det er ikke bekreftet at noen av funnene stammer fra Malaysia Airlines-flyet som forsvant fra radaren på vei fra Kuala Lumpur til Beijing for over to uker siden.

SØK: Mannskaper fra en rekke land deltar i søkene etter det savnede flyet. Her tar et japansk letefly av fra basen i Perth.
AP
FUNN: Både et kinesisk og et autralsk letefly har observert gjenstander i havet. Dette bildet viser posisjonen til gjenstander som ble funnet lørdag.
SCANPIX

Begge funnene ligger innenfor mandagens søkeområde, som er rundt 85.000 kvadratkilometer stort og ligger rundt 2000 kilometer sørvest for Perth i Australia. Det er kraftig vind og lavt skydekke i området.

Den australske marinen bekrefter at de to funnene er av ulike gjenstander.

Kina har sendt en rekke marinefartøy til begge funnstedene, men disse ventes ikke å være fremme før tirsdag. I tillegg er både fly og marinefartøy fra andre land på vei.

Spesialutstyr

Leteaksjonen konsentrerte seg først om et område nord for ekvator i Indiahavet, men er de siste dagene blitt konsentrert om en relativt smal stripe i sør, tusenvis av kilometer unna flyets planlagte kurs.

— Jo mer vi undersøker den nordlige korridoren, jo mindre område er aktuelt der, sa Hussein på mandagens pressekonferanse.

USAs marine flyr inn spesialutstyr til området som kan finne flyets såkalte «svarte bokser». Det er snakk om en detektor som taues etter et fartøy i lav hastighet mens det lytter etter signalene flyets «bokser», taleregistratoren og ferdskriveren, sender ut.

Kommandørkaptein Chris Budde i USAs marine sier de har hentet detektoren som en forholdsregel, siden det haster å finne boksene. Etter 30 dager vil batteriene lades ut og signalet som de sender, forsvinne.

Samtidig fortsetter etterforskningen på land. Over 100 mennesker har blitt avhørt, blant dem familiene til flyets pilot og copilot.

LETEOMRÅDET: Mike Barton (til h.) viser den australske ministeren Warren Truss søkeområder i Det indiske hav.
SCANPIX