Romferden har vært forberedt i flere tiår. Landingen førte til jubel blant forskerne i Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, som fulgte spent med på om romsonden ville treffe kometen, lande trygt og feste seg.

Romsonden Philae ble tidligere på dagen frigjort fra moderfartøyet Rosetta.

— Philae snakker til oss, bekreftet en av romforskerne noen minutter etter landingen.

Landingen førte til jubel og applaus blant forskerne som fulgte spent med på om romsonden ville treffe kometen, lande trygt og feste seg. Prosjektet ble godkjent av Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA i 1993 og har vært forberedt i flere tiår.

— Dette er et stort skritt for menneskeheten, sier Jean-Jacques Dordain, ESAs generaldirektør.

6,5 milliarder kilometer

— Jeg gjentar det jeg sier etter hver suksess. Det største problemet med suksess er at det ser lett ut. Når man legger sammen alle som har bidratt til dette, så vet man at det ikke kommer av seg selv. Det er resultat av hardt arbeid og ekspertise, sa han.

Romsonden Philae ble tidligere på dagen frigjort fra moderfartøyet Rosetta.

Onsdagens forsøk på en kontrollert landing på en komet er det første i historien. Det er også høydepunktet i en romferd som har vært forberedt i årtier. Den europeiske romorganisasjonen ESA, der Norge er et av medlemslandene, godkjente prosjektet i 1993, og sondene ble sendt av gårde med en Ariane-rakett fra Fransk Guyana i 2004.

Etter mer enn et tiår underveis, har «kometjegeren» Rosetta og landingssonden Philae tilbakelagt 6,5 milliarder kilometer gjennom verdensrommet. I august var Rosetta framme ved målet, en komet oppdaget i 1969 av sovjetiske forskere.

Siden har Rosetta langsomt gått i bane rundt kometen, og forskerne har valgt ut en landingsplass for Philae, som i praksis er en avansert laboratorierobot.

Du kan følge både Philae og Rosettas ferd i rommet på Twitter.

Må klamre seg fast

ESA bekreftet like etter klokken 10 onsdag formiddag at Philae er frigjort fra moderfartøyet Rosetta og på vei ned mot kometoverflaten, 510 millioner kilometer fra jorda.

Tekniske problemer med landingssonden skaper imidlertid hodebry for forskerne. I timene før den skulle sendes av gårde ble det oppdaget en feil på motoren som skal hjelpe med å holde sonden på plass på kometoverflaten.

Kometen har svært lav gravitasjon, og uten hjelp fra motoren må Philae stole på festemekanismene den har om bord for å klamre seg til overflaten. Sonden har to festeharpuner og skruer i landingsføttene som skal holde den på plass.

— Det var noen problemer i forberedelsene i natt, men vi har bestemt oss for å gjennomføre det, sa Paolo Ferri, ESAs sjef for oppdraget, før sonden ble sendt mot kometoverflaten.

— Frigjøring bekreftet! meldte ESA-forskerne via Rosettas Twitter-konto like etter klokken 10.

ESA-direktør Thomas Reiter anslo onsdag morgen sjansen for å lykkes med kometlandingen til å være rundt 50 prosent, melder nyhetsbyrået DPA.

- Terningen er kastet

Gjennom ferden ned til overflaten sender Philae tilbake informasjon om støvet og gassen den registrerer underveis.

Når Philae når fram til kometens overflate, vil den møte en ujevn, forrevet overflate merket av kratre, klipper og kampestein på størrelse med hus. Har sonden kurs mot en kampestein, er det lite forskerne kan gjøre for å hindre et uheldig utfall.

— Terningen er kastet. Philae må lande, nå er det ikke mer vi kan gjøre, sier ESA-sjef Jean-Jacques Dordain.

Fortsetter uansett

Vel framme skal landingssonden etter planen bruke de ti avanserte instrumentene om bord til å sende tilbake bilder og data.

Kometer er romobjekter på evig vandring blant planetene og kan inneholde støv og is fra den kosmiske urtåken som solsystemet ble dannet av for 4,6 milliarder år siden. Philae skal finne ut mer om dette «urmaterialet» for å gi oss ny forståelse av solsystemets opprinnelse.

Skulle landingen mislykkes, vil ESAs team likevel fortsette utforskningen av kometen. Moderfartøyet Rosetta skal følge kometen med navnet 67P/Churyumov-Gerasimenko videre, i alle fall hele neste år.

TESTUTGAVE: To av simuleringsenhetene fra Fantoft montert på toppen av en halvferdig testutgave av Rosetta. Prototech designet, produserte og testet ca 80 av disse.
prototech