De 4.500 innbyggerne i tettstedet Norberg, som tidligere på dagen ble bedt om å forberede seg på å evakuere, slipper imidlertid å forlate sine hjem inntil videre.

— Brannen beveger seg ikke hitover akkurat nå. Vi har fått stoppet brannen ved innsjøen Snyten, sier innsatssjef ved Redningstjenesten i Norberg, Roger Seijsing til Aftonbladet.

Også andre lyspunkter kunne skimtes gjennom røykteppet over deler av Midt-Sverige tirsdag kveld - et røykteppe som også kunne sees på satellittbilder NASA tok fra verdensrommet: Situasjonen var mer stabil ved 19-tiden enn tidligere på dagen, ifølge operasjonsledelsens statusrapport. Hele brannen var omringet, og mannskapene holdt på å få inn tunge vannressurser samt kraftige pumper og slanger med kapasitet til å transportere store mengder vann over lange avstander.

Muligheten til å bygge et bedre forsvar og forsterke begrensningslinjene, er til stede, konstaterte assisterende redningsleder Tommas Strandman.

Størst i nyere tid

Likevel synes det klart at vindens styrke og retning det neste døgnet vil få mye å si for katastrofens omfang.

Skogbrannen er den største i Sverige i nyere tid og krevde sitt første dødsoffer natt til tirsdag.

Krisesentre er etablert flere steder, og 1.200 personer er evakuert i Gammelby, Ängelsberg, Västervåla, Sörhörende, Stenbroviken og Hörnsjöfors.

— Jeg hadde ti minutter på meg og fikk ikke med meg noe, sier Katarina Lans. Hun ble nødt til å forlate hjemmet sitt i Broarna allerede mandag.

Raskere enn normalt

Storbrannen spredte seg tirsdag uvanlig raskt, ifølge svenske medier. Allerede om formiddagen hadde den grep om et område på 10 ganger 15 kilometer.

Svært høy temperatur, ekstrem tørke og vind bidro til å sette fart på brannen. Ifølge operasjonsledelsen og lokale myndigheter i Västmanland ble det ikke kjempet for å slukke den, men for å begrense den. De frykter at slukningsarbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

Det svenske forsvaret har satt inn uvanlig mye personell og materiell i kampen mot brannen, og den svenske staten tok tirsdag over ansvaret for innsatsen til de kommunale redningstjenestene.

Til tross for dette tiltar frustrasjonen blant brannmannskapene, ifølge svenske medier. Kommunikasjonen er dårlig og flere brannmenn venter på direktiv for å kunne vite hva de skal gjøre, skriver Expressen.

Omringet av brannen

Mannen som er funnet omkommet i brannen, skal være i 30-årene. Han ble funnet sterkt forbrent nord for Stabäck like etter midnatt natt til tirsdag.

En annen mann, som antas å ha arbeidet sammen med den omkomne, er funnet med omfattende skader. De to skal ha blitt omringet av brannen etter en ulykke med en tømmerbil.

Over hundre deltar

13 helikoptre er satt inn for å slippe vann over flammene. Sverige regner i tillegg med å få bistand fra to norske helikoptre i kampen mot skogbrannen tirsdag kveld eller onsdag, sier den svenske operasjonsledelsens talsperson Erik Bergman.

Norge har gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) stilt de to helikoptrene til rådighet for svenske myndigheter. Hver maskin har en kapasitet på 3.000 liter vann per løft.

Sverige har bedt om hjelp til slukningsarbeidet via EU-kommisjonens katastrofeorgan ERCC.

To italienske spesialfly skulle settes inn i slukningsarbeidet tirsdag, men hadde tidlig tirsdag kveld ennå ikke forlatt Italia, sier redningsledelsens talsperson Erik Bergman til TT. Også to fly fra Frankrike av samme type skal settes inn i arbeidet. De skal etter planen settes inn i slukningsarbeidet onsdag. Det første av disse flyene landet i Västerås tirsdag kveld.

Preger innenrikspolitikken

Skogbrannen i Midt-Sverige dominerte tirsdag naturlig nok landets innenrikspolitikk. Forsvarsminister Karin Enström og landbruksminister Eskil Erlandsson var på plass i det brannherjede området. Sosialdemokratenes partileder Stefan Löfven var ventet, ifølge Expressen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt blir holdt løpende informert om utviklingen av regjeringens kriseråd.

Kong Carl Gustaf drar ifølge Aftonbladet til området onsdag. (©NTB)