• Debatten starter klokken 03 natt til tirsdag norsk tid (klokken 21 Florida-tid) og kan følges live på mange nettsteder, deriblant dette. Utenrikspolitikk er vanligvis ikke et tema som er avgjørende for mange amerikanske velgere. Likevel er hele den siste av de tre presidentkandidatdebattene viet temaet.

— Det er viktig for amerikanske velgere å få et inntrykk av hvordan kandidatene vil løse rollen som øverstkommanderende, påpeker Anders Romarheim, USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

— Temaet er ikke det viktigste i valgkampen, men likevel en test som må bestås. Kandidatene må vise at de har et håndlag med utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet, sier han til NTB.

Romney tror på tap

Romney selv anser det som nærmest umulig å vinne debatten, ifølge hans rådgivere. President Obama har mye større erfaring med utenrikspolitikk etter fire år som president.

I tillegg sliter Romney med at han er enig i svært mye av Obamas utenrikspolitikk. Forholdet til Israel er imidlertid et tema som skiller de to, og som kommer til å bli diskutert mandag kveld.

— Dette er en salgbar sak for Romney. Mange amerikanere føler at Obama har tatt avstand til Israel, noe som er et brudd med amerikansk tradisjon og en nedprioritering av USAs nærmeste allierte i Midtøsten, sier Romarheim.

Obama-administrasjon står også midt i granskingen av drapene på amerikanske diplomater i Benghazi, og spekulasjonene om forhandlinger med Iran gjør at utenriksdebatten blir viktig, skriver CNN.

Kina og Russland

Den 90 minutter lange debatten i Boca Raton i Florida mandag kveld er delt inn i seks ulike bolker: USAs rolle i verden, krigen i Afghanistan, Israel og Iran, endringene i Midtøsten, terrorisme og Kinas framvekst.

— Det er mulighet for at Obama vil påstå at Romney ikke forstår at Kina er den største geopolitiske utfordringen på sikt, tror Romarheim.

Han tipper også at forholdet til Russland blir diskutert, og understreker at Romney har en mer konfronterende retorikk overfor Moskva enn Obama.

— Det er naturlig at stormaktsrivalisering blir en del av bildet. Kandidatene må diskutere USAs rolle som supermakt. Republikanerne mener Obama verken er tøff nok eller nok frampå, og at han ikke står last og brast med amerikanske verdier og allierte, sier Romarheim.

Europa ikke viktig

Obama på sin side kommer ifølge USA-forskeren trolig til å si at forutsetningene for måten USA har dominert verdenspolitikken på, ikke lenger er til stede. Den økonomiske situasjonen i USA er i dag for usikker til en slik dominans.

Dessuten er krigstrettheten stor både blant velgerne og blant det militære og politiske lederskapet.

Noe som neppe blir diskutert, er Europa.

— USA skal ikke løse Europas økonomiske problemer, og de sikkerhetsmessige konfliktene fremstår som håndterbare, understreker Romarheim.

— USAs syn er at konflikten er i Midtøsten mens de langsiktige utfordringene er i Asia, og at det er der ressursene skal benyttes. Ikke i et nylig fredsprisbelønnet EU-område, påpeker han.

Lite overtak

De nasjonale meningsmålingene viser tilnærmet dødt løp mellom Obama og Romney, men Obama ser ut til å ligge et lite hakk foran i avgjørende vippestater.

Begge leirer gir ifølge Politico.com interessant nok denne beskrivelsen to uker før valget. En liten ledelse i Iowa, Wisconsin og ikke minst Ohio, gir Obama et lite overtak. Vinner Obama disse 6. november, vil det være svært vanskelig for Romney å sparke ham ut av Det hvite hus.

UTFORDREREN: Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney ladet opp til mandagens TV-debatt mot president Barack Obama med å spise middag på en restaurant i Miami sammen med kona Ann, sin ene sønn Craig og hans familie.
Reuters / NTB scanpix
FORBEREDELSER: To studenter spiller rollene som Mitt Romney og Barack Obama under forberedelsene til den siste TV-sendte TV-debatten mellom de to kandidatene i Boca Raton i Florida. Temaet mandag kveld er utenrikspolitikk.
Reuters / NTB scanpix