Mandag møter statsminister Mariano Rajoys partifelle og tidligere partikasserer Luis Bárcenas for en dommer i Madrid.

Han blir anklaget for personlig skattesvindel og korrupsjon, men skal også ha forvaltet en betydelig «smørekasse» i regjeringspartiet PP der næringslivet betalte inn, og partiets toppledere fikk penger ut.

Statsminister Rajoy avviser all innblanding og har gjort sitt beste for å distansere seg fra Bárcenas. Men det er brått blitt vanskeligere etter at avisen El Mundo offentliggjorde flere tekstmeldinger i helga.

Klem

Tekstmeldingene er angivelig skrevet av Rajoy og skal i løpet av en periode på nesten to år ha blitt sendt til Bárcenas.

«Luis, ingenting er lett, men vi gjør det vi kan. Opp med humøret», lyder en av meldingene, som Rajoy angivelig sendte Bárcenas i 2012.

I januar i år, etter at skandalen var et faktum, siteres Rajoy på følgende: «Luis, jeg forstår. Hold motet oppe. Jeg ringer deg i morgen. Klem.»

Først i mars opphørte tekstmeldingene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bestikkelser

Bárcenas sitter varetektsfengslet i påvente av en rettssak om grov økonomisk kriminalitet. Han skal ha samlet 48 millioner euro på hemmelige kontoer i utlandet, og deler av pengene kom ifølge anklagene fra ulovlige partigaver og bestikkelser.

I forrige uke ga Bárcenas El Mundo det han hevder er originale regnskapsutskrifter. De viser utbetalinger til en rekke partifeller, blant annet Rajoy.

Bárcenas sier han har nok informasjon til å felle regjeringen. Men de mange lekkasjene fra Bárcenas leir har også skapt anklager om at han kun prøver implisere så mange som mulig før en rettssak.

— Uholdbar

Lederen for Spanias sosialistparti, Alfredo Pérez Rubalcaba, ba søndag Rajoy om å gå av.

— Gitt den uholdbare politiske situasjonen i Spania ber sosialistpartiet om Mariano Rajoy og regjerings umiddelbare avskjed, sier opposisjonslederen.

Men få venter noe slikt fra en regjering med parlamentarisk flertall. Og mandag avviste Rajoy alle krav om at han skal gå av.

— Jeg skal fullføre mandatet som det spanske folket ga meg, sa Rajoy til journalister i Madrid da han ble spurt om å kommentere anklagene mot ham.

Tekstmeldingene kastet heller ikke nytt lys over Rajoys angivelige innblanding i utbetalingene.

Carlos Floriano i PP-ledelsen sier ifølge Financial Times at partiet er «null bekymret» etter den siste utviklingen i saken. Og meningsmålinger viser at PP fortsatt har større oppslutning blant spanske velgere enn sosialistpartiet.

Krever forklaring

I et kriserammet Spania der innbyggerne har måttet finne seg i omfattende innsparinger og lever med en rekordhøy arbeidsledighet, inneholder imidlertid alle anklager om korrupsjon og grådighet blant landets ledere mulig sprengstoff.

Skal regjeringens redningsplan for den spanske økonomien ha noen sjanse, trenger Rajoy folkets støtte.

Avisen El Pais krever nå en forklaring fra en presset statsminister om han skal «beholde troverdigheten».

— I respekt for demokratiet, borgerne, hans eget parti og velgerne må regjeringssjefen gi en sann forklaring til nasjonalforsamlingen, skrev avisen på lederplass mandag.