• Iran og Irak må jobbe sammen for å hindre at moderate sunnimuslimer trekkes mot radikale grupperinger, sier utenriksminister Børge Brende

Irans rolle i bekjempelsen av Den islamske staten (IS) var et av de sentrale temaene da utenriksminister Børge Brende (H) møtte Irans president Hassan Rouhani. Tett samarbeid og støtte til Irak var Brendes oppfordring.

— Det har vært svært viktig for meg å få fram at Iran må støtte Iraks arbeid inn mot sunni-minoriteten i landet, sier Brende til NTB.

Marginalisert minoritet

I flere år har sunnimuslimer, som utgjør rundt 40 prosent av Iraks befolkning, opplevd trakassering og marginalisering under Iraks tidligere sjiamuslimske statsminister Nouri al-Maliki.

Dette er en av grunnene til IS, som også kalles ISIL, har hatt framgang i Irak, og at det er blitt en stadig større andel radikale sunnimuslimer i landet.

Brende mener det blir svært viktig at Irans sjiamuslimske president støtter Iraks nye sjiamuslimske statsminister Haider al-Abadi.

— Dersom det ikke blir strukket ut en hånd til sunni-minoriteten, er det fare for at moderate sunnier i økende grad trekkes mot radikale sunni-grupperinger, sier han.

Forutsetning for å lykkes

I samtalene med Rouhani forteller Brende at han fikk tydelige signaler om at Iran vil støtte en inkluderende regjering i Irak.

— Det er en stor forutsetning for å lykkes i kampen mot ekstremistorganisasjonen ISIL, mener Brende.

Han sier kampen mot IS har vært et ekstra viktig samtaletema nå som norske styrker skal inn i konfliktområdene. Torsdag ble det klart at Norge sender 195 soldater til operasjoner i Irak og Afghanistan. 120 av dem skal hjelpe til i kampen mot IS i Irak.

— Iran spiller en vesentlig rolle i regionen og er en nøkkelspiller for å finne løsninger i Irak og Syria - hvor vi nå er sterkt engasjert. Nå sender vi norske soldater til både Bagdad og irakisk Kurdistan, og da er det viktig å følge opp, sier Brende.

Riktig tidspunkt

Brende er første norske utenriksministeren som besøker Iran siden Jan Petersen (H) besøkte landet i 2002. 12 år uten besøk er oppsiktsvekkende lenge, sa Midtøsten-forsker Kjetil Selvik til NTB lørdag.

— Jeg kan ikke svare for hvorfor det ikke har blitt noe besøk de siste 12 årene. For Norge ble dette nå et tidspunkt som ga muligheter til å diskutere viktige saker med en åpent valgt president, sier Brende.

Under møtene med presidenten, utenriksminister Mohammad Javad Zarif og nasjonalforsamlingens president Ali Larijani, har også menneskerettssituasjonen i Iran, forholdet til Syria, landets atomprogram og den kommende atomavtalen vært tema. (©NTB)