Det meldes om minst ti ulike angrep rundt om i den irakiske hovedstaden, og eksplosjonene skal ha vært samordnet. Tallet på drepte og sårede har steget raskt i morgentimene.

Det mest omfattende angrepet skjedde i bydelen Karrada, hvor en selvmordsbomber som kjørte en ambulanse, sprengte seg selv i luften i nærheten av et offentlig kontor.

— Vi hørte lyden av en bil som bremset opp. Så fulgte en voldsom eksplosjon, som blåste ut alle vinduene og dørene, mens svart røyk fylte leiligheten vår, sier Maysoun Kamal, som bor i Karrada.

Morgentrafikk

De øvrige eksplosjonene antas å ha vært forårsaket av veibomber og bilbomber.

Angrepene skjedde i morgenrushet, og sikkerhetsstyrker har stengt av de mange åstedene.

Bydelene som ble rammet, er Allawi, Bab al-Muatham og Karrada sentralt i hovedstaden, Adhamiyah, Shuala og Shaab i nord, Jadriyah i øst, Ghazaliyah i vest og al-Amil og Dura i sør, ifølge tjenestemenn.

Områdene som ble angrepet, er i all hovedsak sjiadominerte, ifølge Reuters.

Politisk krise

Bombeangrepet er det alvorligste på over fire måneder i Irak, som også er rammet av en alvorlig politisk krise.

Striden mellom sjiamuslimske og sunnimuslimske politikere tilspisset seg samtidig som de siste amerikanske styrkene trakk seg ut av landet for noen dager siden.

Visepresident Tari al-Hashimi er ettersøkt for terrorvirksomhet, og livvaktene hans er mistenkt for terrorangrep mot sjialedere.

Al-Hashimi har angivelig søkt tilflukt i byen Arbil i Kurdistan, og statsminister Nuri al-Maliki har bedt om å få ham utlevert derfra.

Dette har fått ministre fra den sunnistøttede Iraqiya-blokken til å boikotte både regjeringen og nasjonalforsamlingen i protest.