Den tidligere geriljasoldaten, som ble regnet som en av de mer kompromissløse av de sandinistiske lederne i regjeringen til Daniel Ortega på 80-tallet, ble lagt inn på sykehus med lungebetennelse i april.

— Det er med dyp sorg vi kunngjør slutten på det fruktbare livet til den revolusjonære Tomas Borge, sa regjeringens talskvinne, Rosario Murillo, som også er nåværende president Daniel Ortegas mann, på radio mandag.

Borge var med på å stifte Den nasjonale sandinistiske frigjøringsfronten FSLN i 1961 og satt senere i fengsel under diktaturet til Anastasio Somoza.

Han var blant de ni FSLN-lederne som satte Ortega i ledelsen av landet etter revolusjonen i 1979 og var selv en mektig innenriksminister gjennom mesteparten av 80-tallet.

FSLN og Ortega tapte valget i 1990, men har siden kommet tilbake til makten. Ortega ble gjenvalgt med klar margin i fjor.

Borge, som var født i 1930, har i de siste årene vært ambassadør i Peru og Ecuador. Han har moderert sine tidligere så kompromissløse holdninger og støttet til og med en mellomamerikansk frihandelsavtale med USA.