Frankrike, Qatar og Russland er blant giverlandene som ikke har bidratt til å finansiere den humanitære hjelpen til borgerkrigsherjede Syria i tilstrekkelig grad, ifølge Oxfam. Uttalelsen kommer i forkant av et internasjonalt givermøte i New York 25. september.

Organisasjonen har rangert giverlandenes pengedonasjoner i forhold til deres rikdom. Her har både Frankrike, Qatar og Russland gitt betydelig mindre støtte enn det som ville vært riktig ut fra størrelsen på deres nasjonale inntekter, mener Oxfam. Qatar og Russland har kun gitt 3 prosent av beløpet Oxfam anser som rimelig, mens Frankrike strever for å klare å gi halvparten og har til nå gitt 47 prosent.

I juni ba FN verdenssamfunnet om å bidra med nærmere 50 milliarder kroner for å finansiere den humanitære hjelpen til Syria. Til nå er kun 44 prosent av beløpet kommet inn, ifølge Oxfam.

— Vi ser mennesker som går uten mat, ly og vann på daglig basis, sier leder for Oxfams Syria-program, Colette Fearon, og legger til:

— Omfanget av denne krisen er enestående, og enkelte land må begynne å vise at de bryr seg om krisen i Syria, sier hun.

Organisasjonens analyse viser også til land som har gitt mer enn nok. Blant disse er Kuwait, Saudi-Arabia, Danmark, Sverige, Norge og Storbritannia.