— Jeg liker musikken hans fra fengselstiden best. Den er mørkere, har mer synth, sier Arnaud Clipet (46) og setter på Dauthi Baldrs, spilt inn og utgitt mens Varg Vikernes satt inne for drap i Norge.

Sammen med broren Charles Clipet (48) har Arnaud drevet Paris' metallspesialist Voltage i 25 år. Her selges alt av metall, fra det mørke til glam. Varg Vikernes' Burzum står i vinylboksene sammen med Europe, Bon Jovi, Whitesnake og Vikernes' gamle gruppe Mayhem.

Clipet-brødrene sier de i gjennomsnitt selger ei Burzum-plate i uka, men det er liten tvil om at Vikernes' musikk har flere fans. Burzums største hit «Burzum» («Dunkelheit») er sett 2,3 millioner ganger på YouTube. Den er avspilt nærmere 265.000 ganger på Spotify.

Selger godt

— Platene hans selger, tatt i betraktning at musikken er veldig undergrunns. Han selger mellom 30.000 og 50.000 plater per opplag på verdensbasis, sier den franske idéhistorikeren Stéphane François.

Det er imidlertid uklart hvor mye Vikernes tjener på musikken. Salget registreres ikke i Norge, men av en britisk musikkrettighetsorganisasjon. I norske skatteregistre er han oppført med null i inntekt og formue.

François kaller svartmetall en musikksjanger som tiltrekker mange.

— De er som regel unge menn, apolitiske og ikke særlig voldelige, sier han.

Skandinavisk svartmetall har vært mer voldelig, mener François og tror det har vært med på å påvirke sjangeren generelt.

— Grupper som Burzum, Emperor og Mayhem har bidratt til dette, sier han og mener musikken generelt blir mer voldelig og radikal jo mer «undergrunns» den er.

Et referansepunkt

I det franske miljøet anses Vikernes for å være høyreekstrem. Men musikken hans berømmes for å være av høy kvalitet, og den brukes som referansepunkt, forklarer François.

— Musikken hans er anerkjent, sier den franske eksperten på høyreekstreme subkulturer.

Norske medier er ifølge Dagsavisen uenige om hvorvidt man bør anmelde musikken til Vikernes, som er dømt for drapet på Mayhem-kollega Øystein Aarseth, og som nå må møte i fransk rett, beskyldt for oppfordring til rasehat.

Musikktidsskriftet Metal Hammer er blant dem som ikke anmelder albumene hans og heller ikke vil intervjue ham.

Forfatteren Håvard Rem sier Vikernes har hatt stor betydning for musikksjangeren svartmetall. De høyreekstreme meningene har først og fremst gitt gjenklang i Russland og ellers i Øst-Europa, mener Rem ifølge NRK.

Tilbake til vikingrøttene

— I Vest-Europa blir han hyllet for det kunstneriske og musikalske og ikke så mye for det ideologiske og politiske, har Rem sagt.

Arnaud og Charles Clipet mener norsk svartmetall skiller seg ut ved å være mer historisk, nasjonalistisk, gå mer tilbake til vikingrøttene.

De mener terrorpågripelsen av Vikernes ble gjort på bakgrunn av historien hans. Overfor Vikernes' nynazistiske og antisemittiske synspunkter velger de en pragmatisk holdning.

— Det er en del dobbeltmoral her. Se på fransk rapp. De oppfordrer til voldtekt av kvinner, de oppfordrer til angrep mot politiet. Ingen sier noe, sier Charles Clipet.

— Om jeg måtte slutte å selge politisk ukorrekt musikk, hadde jeg ikke hatt plater igjen å selge.