FORLISTE: Sirak Tedros Ghirmai (19) var en av flyktningene om bord på skipet som sank utenfor Italia. Mens moren fortviler i Bergen er hans egen skjebne uviss.
PRIVAT

Fredag ettermiddag holdt det eritreiske miljøet i Bergen en minnemarkering for de mange flyktningene som druknet utenfor Italia.Blant dem står Gebremichael og er tydelig preget av situasjonen. — Vi søkte UDI om familiegjenforening, men siden han var over 18 fikk vi avslag. Han tok seg derfor via Sudan til Libya og deretter i båten som sank, sier hun.

Da sønnen, Sirak Tedros Ghirmai, ringte skal han ha vært sterkt preget av situasjonen. Han hadde også en fetter med på turen som de ikke har hørt fra. Sirak, som nå sitter på Lampedusa er 19 år gammel.

Han har en 18 år gammel bror i Bergen og en ti år gammel bror som bor med en bestemor i Eritrea.

Mange berørt i Bergen

Det var en båt med opp mot 500 afrikanske flyktninger begynte å brenne og deretter kantret og sank få hundre meter fra kysten på torsdag. De fleste om bord skal ha vært fra Eritrea og Somalia, ifølge FN.

150 av de som var ombord ble reddet av den italienske kystvakten og resten er enten bekreftet omkommet eller savnet.

— Eritrea er et lite land, og mange av oss her i Bergen kjenner noen som var ombord, eller som har kommet samme veien, sier Yohans Mehari, som er en av dem som har vært med å arrangere markeringen. Selv har han bodd i Norge i 24 år og kjenner miljøet godt.

MINNEMARKERING: Det eritreiske miljøet i Bergen samlet seg fredag ettermiddag for å minne de døde fra ulykken i Italia.
BÅRD KRISTIAN BØE

— Det er omlag 500 eritreere i Bergen, i tillegg er det et stort somalisk miljø her som også er berørt, sier spesialrådgiver for integreringsspørsmål i Bergen kommune, Sølve Sætre.

Sætre var tilstedet på markeringen sammen med sosialbyråd, Dag Inge Ulstein (Krf).

- Som en skrekkfilm

Båten Sirak Tedros Ghirmai var ombord var 20 meter lang. Ifølge NTB, har overlevende fortalt at da den overfylte båten begynte å ta inn vann, tente noen av flyktningene på et teppe for å påkalle kystvaktens oppmerksomhet. Men flammene spredte seg raskt, og det oppsto panikk. Så kantret båten.

Mange av flyktningene ble fanget inne i fartøyet da det rullet rundt og sank. Båten ligger nå på 47 meters dyp, og den italienske redningstjenesten regner ikke med å finne flere overlevende.

Dykkere fra kystvakten sliter med å ta seg ned til vraket på grunn av sterk sjø. Men en av dem som har klart å komme ned, forteller til det italienske nyhetsbyrået ANSA om det grusomme synet som møtte ham.

— Det er som en skrekkfilm. En mengde døde ligger innesperret, forteller han. Mange barn er blant de døde.

700 til Norge i august

NTB meldte i går at Italia har bedt EU om hjelp til å håndtere den store strømmen av flyktninger til landet, og den italienske innenriksministeren Angelino Alfano omtaler torsdagens forlis som en «europeisk tragedie».

— Tragedien belyser Europas problem med å håndtere flyktningstrømmen som kommer fra landene omkring, sier han.

Om lag 25.000 mennesker har druknet i Middelhavet i løpt av de siste 20 årene, ifølge offisielle tall.

Mange av de eritreiske flyktningene kommer også til Norge. Ifølge Sølve Sætre i Bergen kommune kom det 700 eritreiske flyktninger til Norge bare i august.