Traileren til filmen «Innocence of Muslims» har denne uka skapt store protester i land som Libya, Egypt og Tunisia. Tirsdag ble det amerikanske konsulatet i Benghazi stormet og fire amerikanere drept.

Ifølge ABC News er politiet utplassert ved boligen til Nakoula Bassely Nakoula (55) i nærheten av Los Angeles. Hensikten er å beskytte ham og hans familie etter at han ble identifisert som mannen bak filmen.

Politifolk sier til ABC at Nakoula er redd for hevnaksjoner mot seg og sin familie, og at han frykter å bli drept. Politiet har også rykket ut til produksjonsselskapet Media for Christ i Duarte i California for å passe på bygningen.

Har brukt flere navn

Det er nyhetsbyrået AP som fant ut at filmregissøren som presenterte seg som Sam Bacile, egentlig het Nakoula. Dette ble torsdag bekreftet av amerikansk politi.

Nakoula har tidligere avvist at han og Sam Bacile var en og samme person. Han hevdet i stedet at han bare hadde tatt hånd om logistikken for produksjonsselskapet bak filmen.

55-åringen er koptisk kristen og er tidligere blitt dømt for økonomisk kriminalitet. Han har tidligere brukt en rekke ulike navn, som Nicola Bacily og Erwin Salameh.

Under pseudonymet «Sam Bacile» har han tidligere uttalt at islam er som kreft, og at han ønsker at filmen skal fungere som en politisk kommentar som fordømmer religionen, skriver VG.

AP fant fram til mannen etter å ha fått telefonnummeret hans av Morris Sadek, som har markedsført filmen på sine nettsider.

Rådgiver Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter mener filmen, som har skapt store og voldelige protester i flere muslimske land, er ren provokasjon, og at reaksjonene er akkurat det filmskaperen var ute etter.

Filmen anklages for å fornærme islam og profeten Mohammed, som blir fremstilt som en falskner, kvinnebedårer og galning. Profeten har sex i filmen og oppfordrer til massakrer, ifølge VG, som skriver at traileren som er lastet opp på Youtube er dubbet til arabisk.

— En ren provokasjon

— Jeg synes det er veldig synd at noen som tydeligvis kun ønsker å lage konflikt, har lyktes med det. Jeg hører at han som står bak filmen er overrasket over reaksjonene, men det tror jeg ikke noe på. Jeg tror han visste hvilke reaksjoner han ville få, og at det var nettopp derfor han gjorde dette, sier Sultan, som selv er muslim.

Han tror ekstremister av ulik valør vil forsøke å skape flere konflikter av dette.

— Det kan være ulike grunner til at det reageres som det har gjort. Det er selvfølgelig ikke greit å reagere med vold, men det viktigste her er at det er denne reaksjonen filmskaperen vil ha, og som han dessverre lykkes med, sier han.

USAs utenriksminister Hillary Clinton omtalte filmen som «frastøtende» og «forkastelig» torsdag. Hun sa videre at filmen syntes å ha en dypt kynisk målsetting om å provosere fram raseri.

— Det er sterke ord fra USAs fremste diplomat, og med god grun, sier Sultan.

Filmen har ført til protester og opptøyer i en rekke muslimske land. Her holder iransk politi holder vakt utenfor den sveitsiske ambassaden i landet.
SCANPIX