Kamper nær Gadaffis residens

Jublende Tripoli-innbyggere danset og skjøt i været etter at opprørerne etter midnatt tok seg fram til Den grønne plass i sentrum av Libyas hovedstad uten å møte større motstand.

Publisert Publisert

VILL JUBEL: Folk strømmet til gatene over hele Libya i natt. Foto: REUTERS

sy7b76c9.jpg Foto: REUTERS

VILL JUBEL: Folk strømmet til gatene over hele Libya i natt. Foto: REUTERS

VILL JUBEL: Folk strømmet til gatene over hele Libya i natt. Foto: REUTERS

VILL JUBEL: Folk strømmet til gatene over hele Libya i natt. Foto: REUTERS

VILL JUBEL: Folk strømmet til gatene over hele Libya. Foto: REUTERS

VILL JUBEL: Folk strømmet til gatene over hele Libya i natt. Foto: REUTERS

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Opprørerne sier de har tatt kontroll over hele Tripoli unntatt Muammar Gaddafis hovedkvarter Bab Al-Aziziya-Jazeera. Flere av Gaddafis sønner er tatt til fange, men det er ukjent hvor Gaddafi selv oppholder seg.

Så sent som søndag kveld oppfordret han sitt folk til å gjøre motstand mot NATO og opprørerne, men uten at det så ut til å nytte.

Mandag morgen rapporteres det om harde kamper i nærheten av Muammar Gaddafis residens i Tripoli.

En reporter for nyhetsbyrået AFP forteller at lyden av kampene kan høres nær regjeringskvartalet. Samtidig sier en opprører til nyhetsbyrået Reuters at stridsvogner har rullet ut av Gaddafis hovedkvarter og begynt å skyte granater.

Regjeringskvarteret er flere ganger tidligere blitt bombet av NATOs kampfly, og de fleste bygningene der er jevnet med jorden.

Også i den sørlige delen av byen skal det være kamper mandag morgen. Ifølge en talsmann for opprørerne kontrollerer Gaddafi mellom 15 og 20 prosent av Tripoli.

— I praksis kontrollerer de fire områder nå, sier talsmannen til TV-stasjonen Al Jazeera.

Opprørsstyrkene tok seg fram til Den grønne plass i sentrum i løpet av natten, uten å møte sterk motstand. (©NTB)

Les også:

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Fra flere kanter

Sky News, som har hatt korrespondent og kamera med på opprørernes offensiv de siste dagene, overførte direkte hvordan unge menn viftet med opprørernes røde, grønne og svarte flagg på den symbolsk viktige plassen i sentrum av Tripoli som sporenstreks ble omdøpt til Martyrplassen.

Det var søndag at opprørere i tusentall strømmet inn i Tripoli fra forskjellige kanter. De første kom med båt fra Misrata, og siden ble en kolonne på 100 kjøretøyer observert på vei mot byen fra vest.

Både Al Jazeera og Al Arabiya meldte at livvaktbrigaden til Gaddafi la ned våpnene og overga seg til opprørerne søndag kveld. Tidligere på dagen erobret opprørerne den store Khamis-leiren, der de fikk kontroll over store mengder våpen. I Tripoli fikk de selskap av allierte som hadde ligget i dekning.

TV-bilder viste jublende innbyggere som rev ned plakater med bilder av Muammar Gaddafi og lagde bål av dem.

Men opprørslederen Mahmud Jibril advarte i løpet av natten om at det fortsatt var lommer av motstand i Tripoli.

Les også

[No available link text]

Sønner pågrepet

Sjefetterforsker Luis Moreno Ocampo i Den internasjonale straffedomstolen ICC bekrefter at Saif al-Islam er pågrepet, mens overgangsrådet TNC sier at Gaddafis eldste sønn Mohammed også er tatt. Også al-Saadi skal være arrestert.

Ut på natten sa Mohammed på telefon til Al Jazeera at huset hans var omringet av opprørsstyrker, og at han satt i husarrest. Men han sa også at opprørerne hadde garantert for hans og familiens sikkerhet.

Det er ikke kommet opplysninger om hvor Gaddafi selv er. Men tre ganger i løpet av søndag talte han på radio. Han gjorde det klart at han ikke ville overgi seg og oppfordret folket til å gjøre motstand og renske byen for opprørere.

— Det er alle libyeres plikt. Det gjelder liv eller død, sa han mens Al Arabiya viste bilder av libyere som jublende rev ned plakater med hans bilde.

Regimets talsmann Moussa Ibrahim sa imidlertid søndag at regjeringen er åpen for å forhandle med lederen for Det libyske nasjonale opprørsrådet TNC.

Lederen for TNC, Mustafa Abdul Jalil, svarte at opprørerne vil stanse kampene på betingelse av at Gaddafi kunngjør at han går av og forlater Libya.

Jalil sa til Al Arabiya at opprørsrådet vil gi Gaddafi og hans sønner fritt leide ut av landet. Til Al Jazeera sier han at de skal behandle Gaddafi ordentlig, og at han skal stilles for retten.

NATO klar til hjelp

I Brussel sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at regimet i Libya åpenbart er i ferd med å smuldre opp. I en erklæring natt til mandag oppfordret han Gaddafi til å gi fra seg makten.

— Jo fortere Gaddafi innser at han ikke kan vinne mot sitt eget folk, jo bedre, slik at det libyske folk kan spares for flere lidelser, sa han og la til at Gaddafis gjenværende allierte også har et ansvar og må slutte seg til det libyske folk.

President Barack Obama sier det libyske regimet har nådd et kritisk punkt, og at tyrannen Gaddafi må gå av for at mer blodsutgytelse skal unngås.

I en erklæring som ble sendt ut på Martha's Vineyard der Obama ferierer, ber han også de libyske opprørerne om å respektere menneskerettighetene, bevare Libyas institusjoner og innføre demokrati.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Drapssiktet student avhørt: – Han har det vanskelig

Mandag fremstilles 19-åringen for varetekt.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Skyss frykter mer trengsel tirsdag morgen. Det har én spesiell grunn.

  2. – Ja, det vil bli kaos i Åsane

  3. Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut. Jeg er en fighter.

  4. Hun håpet brann­alarmen skulle gå, så hun fikk slippe. Til slutt bestemte Weronica (19) seg.

  5. Politiet frigir navn på omkommet etter Gulen-ulykken

  6. Øygarden har ikke kontroll over smitten. – Kommunale tjenester kan bli rammet.