Samtidig advarer PKK-ledelsen den tyrkiske regjeringen mot provokasjoner under tilbaketrekningen til Irak.

Tyrkerne skal ha satt inn droner — førerløse fly - i overvåkingen av kurdergeriljaen, noe PKK misliker sterkt, og store avdelinger fra regjeringsstyrkene skal være under forflytning. Mistenksomheten mellom de to partene er stor.

— Våre styrker vil gå i gang med tilbaketrekningen onsdag. Med fordi dronene stadig passerer over styrkene, blir prosessen forsinket, het det i en kunngjøring fra PKKs ledelse tirsdag.

«Provokasjoner»

PKK hevder også at den tyrkiske regjeringen planlegger «provokasjoner og sammenstøt» i områdene nær grensen mot Irak. Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sier på sin side at geriljaen bør konsentrere seg om avvæpning og retrett.

De kurdiske opprørerne varslet 25. april at de ville innlede tilbaketrekning til Irak 8. mai, som ledd i en ny fredsprosess mellom regjeringen i Ankara og den fengslede kurderlederen Abdullah Öcalan. Öcalan utløste prosessen i mars ved å oppfordre til våpenhvile.

Statsminister Erdogan har møtt besk kritikk fra opposisjonen i Tyrkia for i det hele tatt å ha forhandlet med PKK. Opposisjonspartiene har også anklaget statsministeren og hans regjeringskolleger for ikke å ha åpnet for tilstrekkelig innsyn i forhandlingsprosessen.

I sørøst

Det antas at rundt 3000 av PKKs til sammen om lag 8000 væpnede medlemmer befinner seg sørøst i Tyrkia. - Det er disse folkene som nå skal trekke seg tilbake, men denne prosessen vil ta tid, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

— Utsikten til suksess har aldri vært bedre, fordi lederne på begge sider nå er enige. Det ser også ut til at de forskjellige fraksjonene innen PKK er enige i prosessen, sier Tyrkia-ekspert Daniella Kuzmanovic ved Københavns Universitet.

PKK har siden 1979 ført væpnet kamp for en egen kurdisk stat, Kurdistan, plassert i det som i dag er det østlige Tyrkia, det nordlige Irak, det nordvestlige Iran og det nordlige Syria. Over 40.000 mennesker, de fleste av dem kurdere, er drept i denne konflikten. (©NTB)