Meteorer skapte panikk i Russland

Nesten 1000 personer ble skadd, blant dem over 200 barn, da en trykkbølge fra et meteorregn traff byen Tsjeljabinsk i Russland. - Svært uvanlig, sier britisk ekspert.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Meteorittene regnet over et område i Uralfjellene fredag morgen, men det som gjør episoden i Russland så spesiell er ifølge en norsk geolog ikke meteorittene, men at sjokkbølgen fra eksplosjonen blåste inn vindusruter som falt ned og skadet mange mennesker.

Sergej Hametov, som bor i byen Tsjeljabinsk, sier det brøt ut panikk blant mange av innbyggerne. Ifølge byens guvernør Mikhail Jurevitsj kom rundt 950 mennesker til skade, av dem 758 såpass alvorlig at de måtte ha legehjelp.

— Vi så et kraftig lysglimt og hørte deretter øredøvende smell. Folk ante ikke hva som skjedde, forteller han til AFP.

Han sier folk løp ut av bygninger for å sjekke hva som skjedde og for å passe på hverandre og hjelpe de skadde.

  • Se video av meteoren(e) i vinduet øverst.

- Trodde det var krig

— Folk trodde det hadde brutt ut krig, sier et annet øyenvitne til nyhetsbyrået Interfax. Andre igjen trodde et fly hadde styrtet.

— Noe eksploderte i luften og landet på bakken, og det lå svart røyk over byen, fortsetter øyenvitnet.

Flere meteorsteiner falt ned i en innsjø like utenfor Tsjeljabinsk. Ingen av steinene skal ha truffet selve millionbyen, men en kraftig trykkbølge fra eksplosjonen feide inn over byen. Over 500 mennesker ble skadd da vindusruter ble blåst inn av trykkbølgen, ifølge Reuters.

Geolog Hans Amundsen sier til NTB at det her er snakk om at en stein, kanskje på størrelse med en komfyr, har kommet inn i jordens atmosfære med veldig høy hastighet.

— Kanskje 20 ganger så fort som en geværkule. Da begynner den å bremse, varmes opp og begynner å gløde før den til slutt eksploderer, sier Amundsen som forteller at det kan sammenlignes med en bilbombe i 10 kilometers høyde.

Filmet og lagt på nett

En rekke filmopptak av hendelsen er lagt ut på internett, blant annet på YouTube.

SKREMT: Innbyggere i den russiske byen Tsjeljabinsk ble skremt av det voldsomme smellet og synet av røyk på himmelen da en meteor gikk i oppløsning over Uralfjellene fredag.

— Det svever mye stein i verdensrommet, og innimellom fanges noen inn av jordens tyngdefelt, sier Hans Amundsen.

Dette skjer stadig vekk, men det er svært spesielt at sjokkbølgen fra eksplosjonen har blåst inn vindusruter og dermed skadet mange mennesker.

Geologen presiserer imidlertid at det ikke er grunn til panikk. Og vi trenger heller ikke bli engstelige for å få en meteor i hodet.

— Sjansen for at noen skal bli skadd av en meteoritt er forsvinnende liten. Det er kun ett kjent tilfelle av en person som ble truffet av meteoritt, og det var på 50-tallet, sier han. Når det skjer neste gang, er umulig å vite.

— Det kan skje om en halv time. Det kan skje om ett år, sier han.

- En unik hendelse

Også den britiske astronomen Robert Massey ved det britiske Royal Astronomical Society kaller fredagens hendelse unik.

— Det er svært, svært sjelden at mennesker blir skadd som følge av meteorittnedslag, sier han.

Massey forteller at det i løpet av 1900-tallet skjedde flere ganger at meteoritter traff jorden. Det skjedde blant annet to ganger i Sibir, men meteorittene traff da ubebodde områder.

— Men to tredeler av jorden består av hav, så vi går nok glipp av de fleste, sier han.

Fredag kveld skulle en liten asteroide passere jorden, men den har ingen sammenheng med episoden i Russland, ifølge forskerne.

— De kommer ikke i svermer, så dette er helt tilfeldig, sier Amundsen.

Robert Massey sier også klart at det ikke finnes noen forbindelse mellom de to hendelsene.

— Meteorregnet inntraff et halvt døgn før asteroiden ventes å passere. De er millioner av kilometer unna hverandre, og mens meteoren så ut til å ha holdt en kurs fra øst til vest, går asteroiden fra sør til nord, sier Massey.

SKADD: Denne mannen var en av over 700 som fikk kuttskader da vindusruter over hele den russiske byen Tsjeljabinsk ble blåst inn som følge av meteorregnet som traff byen fredag.
Knuste vinduer var et vanlig syn mange steder i den russiske storbyen Tsjeljabinsk fredag etter at et meteorregn falt over byen
Publisert: