- Nei, hjemme har jeg mat og vann. Og det får man ikke i sentrene, sier Rudy Yap, en av mange filippinere som er kritiske overfor myndighetenes innsats mot tyfonene.

Yap bor i Cebu, en by med 866.000 innbyggere. Denne gang slapp de unna tyfonen, som stort sett ødela alt på naboøya Leyte. Likevel ville Rudy, som så mange andre filippinere, ikke gå til et av regjeringens evakueringssenter selv om det skulle komme en lignende storm mot Cebu, som den vi er blitt vitne til på Leyte.

Sto ikke imot tyfonen

«Regjeringen bør forbedre fasilitetene til evakueringer», skrev avisen The Philippine Star i går i en leder, som viser til folk ikke vil bo selv midlertidig i et overfylt sted med skitne toaletter og uten rent vann.

BBC meldte dessuten i går at flere av regjeringens evakueringssentre ikke maktet å stå imot tyfonen som traff øystaten forrige helg.

Men det er også en annen grunn til at mange filippinere ikke vil forlate deres boliger og eiendeler.

- Det er ingen sikkerhet. Alt ville vært borte når man kom tilbake. Politiet er svakt, og det er den egentlige grunn til at folk ikke bruker sentrene, sier Yap.

Tyfonen kan være i ferd med å utvikle seg til en politisk storm for president Benigno Aquino III, som i går innførte en «nasjonal katastrofetilstand» som skal hjelpe med å få nødhjelpen hurtigere frem til de overlevende.

9,5 millioner rammet

FN anslår nå at 9,5 millioner mennesker er blitt rammet av tyfonen Haiyan. Det var fortsatt vanskelig å nå frem med nødhjelp i går, og situasjonen i de hardest rammede områdene er nå desperat. Tyfonens ødeleggelser er spredt over ni regioner og 36 provinser. Ingen vet hvor mange skadde som trenger akutt hjelp, ifølge FNs representanter på Filippinene.

FN bekreftet i går at det er 10.000 døde alene i byen Tacloban. Den totalet dødstallet er med andre ord trolig langt høyere.

Filippinene rammes av rundt 20 tyfoner i året, og siden 1990 har de stadig blitt mer intense. Flere av landets parlamentarikere ber nå regjeringen ta klimaendringene mer på alvor. Tiltak er blitt vedtatt, men ikke implementert på grunn av ressursmangel, skriver avisen Manila Bulletin.

— Flinke å hjelpe seg selv

Nødhjelpsarbeidere og myndigheder er slett ikke ferdige med å skape seg et overblikk over katastrofens omfang. Men det står allerede tindrende klart at Filippinene går en tung tid i møte og står overfor en gigantisk oppgave med å gjenoppbygge landet.

Det er imidlertid ikke gitt på forhånd at tyfonen Haiyan skader Filippinenes økonomi og utvikling på litt lengre sikt.

- Det avhenger av om det kommer hurtig og effektiv hjelp utenfra, og hvordan de filippinske politikere og myndigheder håndterer situasjonen, sier Arne Vågen, katastrofesjef i danske Røde Kors.

— Jeg tror, det vil gå relativt raskt å komme på fote igjen - også overraskende raskt i forhold til katastrofens omfang. Filippinerne har en stor evne til å hjelpe seg selv, hvis det internasjonale samfunnet er i stand til å hjelpe i starten. Det er til gjengjeld viktig, sier han.