Vaktposten utenfor byen Slavjansk var bemannet av prorussiske separatister da skuddvekslingen brøt ut.

Ifølge separatistlederen Vjatjeslav Ponomarev mistet fire personer livet — tre separatister og én angriper.

En annen prorussisk opprører sier at vaktposten ble angrepet av om lag 20 menn som kom i fire biler og begynte å skyte med automatvåpen. Han kan imidlertid ikke bekrefte at noen ble drept.

Den statlige russiske TV-kanalen Rossija 24 meldte tidlig at tre separatister og to angripere var drept, mens nyhetsbyrået Reuters viste til et øyenvitne som kun bekreftet at det lå to døde personer ved vaktposten søndag formiddag, den ene med skuddskader i hodet og ansikt.

En av de døde hadde stridsklær på seg, mens den andre var kledd i sivile klær. Politiet befant seg på stedet og har innledet en etterforskning, ifølge øyenvitnet.

Håpet på nedtrapping

Bare timer tidligere hadde regjeringen i Kiev erklært at de ville innstille militære operasjoner øst i Ukraina fram til over påske for å sikre landets innbyggere en fredelig høytid.

Våpenhvilen skulle også gi internasjonale meglere tid til å overtale de prorussiske separatistene, som har okkupert en rekke offentlige bygninger øst i Ukraina, til å gi fra seg våpnene.

I stedet førte episoden i Slavjansk til nye harde utfall mellom de to nabolandene.

— Russland er opprørt over denne provokasjonen, het det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Moskva.

- Høyre sektor

Departementet skriver at «et ukjent antall sivile» ble drept da medlemmer av det russerne mener var den høyrenasjonalistiske gruppen Høyre sektor, gikk til angrep

— Dette viser at myndighetene i Kiev mangler vilje til å få kontroll over og avvæpne nasjonalister og ekstremister, heter det.

I Ukraina avviser imidlertid Høyre sektor all innblanding i skytingen. I stedet rettes anklagene mot russiske spesialsoldater.

— Det er en blasfemisk provokasjon fra Russland, blasfemisk fordi den fant sted i løpet av en natt som er hellig for kristne, påskeaften. Dette ble helt klart utført av russiske spesialsoldater, sier en talsmann for Høyre sektor til Reuters.

Slavjansk har siden onsdag vært kontrollert av prorussiske separatister. De har også tatt kontroll over Kramatorsk og inntatt rådhuset i industribyen Donetsk.

Fersk avtale

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) var søndag ventet å innlede forhandlinger med separatistene i Donetsk. Håpet om å få en snarlig slutt på krisen er imidlertid lite. Opprørerne i den øst-ukrainske byen nekter å godta avtalen som ble forhandlet fram i Genève torsdag

Da ble utsendinger fra Ukraina, Russland, EU og USA enige om flere tiltak som skulle bidra til en nedtrapping av konflikten sørøst i Ukraina.

Flere vestvennlige medier så søndag ut til å ta opplysningene fra Slavjansk med en klype salt. Kyivpost.com refererer saken kort og henviser leseren videre til den russiske nettavisen Russia Today.

Den amerikanske journalisten Alec Huhn skriver på Twitter: «Vi er på vei til Slavjansk, der opprørere ifølge russiske medier har dødd i en skuddveksling. Jeg tror det når jeg ser det.»