Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Amerikanske AP og CBS tar noe av brodden av tirsdagens nominasjonsvalg ved allerede å utpeke Hillary Clinton som Det demokratiske partiets presidentkandidat.

Publisert Publisert

PRESIDENTKANDIDAT: Hillary Clinton blir Det demokratiske partiets presidentkandidat. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB scanpix Foto: MIKE BLAKE, REUTERS / NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge mediene har Clinton nemlig samlet støtte fra nok landsmøtedelegater til å vinne nominasjonen på demokratisk side – allerede før valgrundene i de siste seks delstatene.

Les også:

Les også

Clinton slår Sanders i Puerto Rico

AP har foretatt en rundspørring blant alle de såkalte superdelegatene i partiet, og 571 av dem oppgir at de kommer til å støtte Clinton. I nominasjonsrundene har hun vunnet støtte fra 1.812 ordinære delegater, og dermed har hun støtte fra de 2.383 delegatene som kreves for å sikre presidentkandidaturet.

Mandag kveld bekrefter CBS at også deres opptelling viser at Clinton har parkert motkandidaten Bernie Sanders i nominasjonskampen.

Beskjeden reaksjon

Ifølge Aps opptelling svarer kun 95 av de totalt 714 superdelegatene at de fortsatt er offisielt «uforpliktet» i forkant av landsmøtet. 48 gir sin støtte til Sanders, som har vunnet 1.512 ordinære delegater.

Les også:

Les også

Sanders-leiren vil endre Demokratene

Det ser dermed ut at Clinton blir den første kvinnen i historien som utpekes som presidentkandidat av et amerikansk parti, men selv vil hun ikke innkassere seieren på forskudd.

— Vi er smigret, AP, men vi har fortsatt nominasjonsvalg å vinne. California, Montana, New Mexico, North Dakota, New Jersey, South Dakota, skriver Clinton via Twitter som svar til AP har kåret henne som vinner av nominasjonen. Totalt 806 demokratiske delegater står på spill i tirsdagens nominasjonsvalg.

Sanders: - Feil

Også Sanders-leiren er avventende og vil ikke erkjenne noe nederlag. Derimot mener de det er helt feil av amerikanske medier å hevdet at Clinton har sikret seg nominasjonen.

Les også:

Les også

Ordkrigen blir tøffere mellom Trump og Clinton

— Det foreligger ingen demokratisk kandidat før juli, heter det i en pressemelding fra Sanders' valgkampapparat, med henvisning til landsmøtet, som formelt velger partiets presidentkandidat.

— Clinton har ikke, og vil ikke få, tilstrekkelig antall forpliktede delegater til å sikre nominasjonen. Hun er avhengig av superdelegater, som kan ombestemme seg helt frem til 25. juli. Vår jobb frem til landsmøtet er å overbevise superdelegatene om at Bernie er den klart sterkeste kandidaten mot Donald Trump, sier Sanders' talsmann Michael Briggs.

Clinton mot Trump

Trump, en kontroversiell eiendomsmogul og TV-kjendis, har gjort et sterkt nominasjonsvalg og er Det republikanske partiets antatte presidentkandidat. Dersom undersøkelsene til APogCBS stemmer, skal han ut i valgkamp mot Clinton, en kvinne han har gitt tilnavnet «skurken».

Les også:

Les også

Nølende Ryan gir sin støtte til Trump

De fleste meningsmålinger av en tenkt presidentduell viser så langt at både Clinton og Sanders vil få større oppslutning enn Trump i valget, men at Sanders har et større forsprang enn sin motkandidat.

Presidentvalget i USA holdes 8. november. Både Demokratene og Republikanerne holder landsmøte i juli.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Slik vil busstreiken ramme Bergen

Resultatet kan bli hjemmeskole for mange elever.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Jeg har ingen tillit til deg, skrev Gilbert Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

  2. Klassetrinn ved Skranevatnet skole i karantene

  3. Farevarsel for kraftige vindkast på Vestlandet

  4. – Arbeider intenst med smittesporing

  5. – Jeg er litt lei av alt oppstusset

  6. – Fylkesmann Sponheim vil ha ein lite pompøs tittel. Det ønsket bør vi alle heie på.