– Det var ingen ulykke

En person er død og ti skadet etter at en varebil kjørte inn i en menneskemengde i London natt til mandag.

Publisert Publisert

KLAR OPPFATNING: Flere vitner mener varebilen kjørte inn i menneskemengden med vilje. Foto: NEIL HALL / X02954

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Statsminister Theresa May sier politiet behandler påkjørselen ved en moské i London som «et mulig terrorangrep». Flere vitner på stedet har uttalt til medier at påkjørselen ikke var en ulykke. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 01.20 norsk tid og beskrev den som «en større hendelse».

– Prøvde å flykte

Boubou Sougou (23) så hendelsen og sier at føreren kjørte inn i menneskemengden med vilje.

– Det var ingen ulykke, jeg så alt. Folk ble hardt skadet. Sjåføren prøvde å flykte, men folk holdt ham. Han sa ingenting, sier Sougou, ifølge avisen The Guardian.

Han anslår at bilen hadde en fart på rundt 80 kilometer i timen.

Et vitne sier at sjåføren ropte «jeg skal drepe alle muslimer» i et intervju med Buzz Feed.

Storbritannias muslimske råd melder at sjåføren med vilje kjørte ned mennesker som kom ut av en moské. Rådet kaller det for et «voldelig, islamofobisk» angrep.

Politiet kan ikke si noe om motivet for angrepet ved moskeen i Finsbury Park, men alle ofrene var muslimer, opplyser en talsmann for London-politiet.

– Angrepet bærer alle kjennetegn på et terrorangrep, sa polititalsmann Neil Basu mandag formiddag. Han la også til at det foreløpig ikke er andre mistenkte i saken.

Basu oppfordret samtidig til ro og la til at det vil bli satt inn ekstra politiressurser i London i dagene som kommer.

Illebefinnende

En mann mistet livet og ti andre såret da varebilen natt til mandag braste inn blant folk som akkurat hadde kommet ut fra midnattsbønnen i Finsbury Park-moskeen.

Polititalsmann Basu opplyste også at mannen som døde, hadde fått et illebefinnende rett før påkjørselen skjedde og at han allerede fikk førstehjelp da bilen kjørte inn i folkemengden.

En 48 år gammel mann som politiet mener kjørte bilen, er pågrepet. Ifølge Basu var 48-åringen rolig da han ble pågrepet.

– Vi må alle stå sammen mot ekstremisme, uansett hva motivet er, sa Basu.

Området der angrepet skjedde, er best kjent som området hvor fotballklubben Arsenal holder til. Det ligger noen kilometer nord for London sentrum, og er en typisk multikulturell forstad.

Her ligger moskeer og utesteder side om side. Selv om området har gjennomgått store oppgraderinger de siste årene, er det fremdeles et område preget av en del fattigdom.

Publisert