President Vladimir Putins forespørsel om å få bruke militærmakt på Krim-halvøya ble behandlet i ekspressfart i nasjonalforsamlingen, lørdag ettermiddag.

Vedtaket ble fattet med overveldende flertall og trer i kraft umiddelbart.

Det var lørdag ettermiddag Putin kom med sin anmodning.

— I forbindelse med den ekstraordinære situasjonen i Ukraina, trusselen mot de russiske statsborgerne, våre brødre, og personellet til Russlands væpnede styrker på ukrainsk territorium, foreslår jeg å bruke russiske væpnede styrker i Ukraina inntil den sosiopolitiske situasjonen har normalisert seg, heter det blant annet i erklæringen som Kreml offentliggjorde lørdag ettermiddag.

President Vladimir Putin vil likevel se an utviklingen på Krim før han eventuelt gir ordre om en militær aksjon, ifølge en talsmann.

I høyeste beredskap

Situasjonen på Krim-halvøyen eskalerte lørdag. Lederen i nasjonalforsamlingens overhus sa tidligere på dagen at «Russland kan sende en begrenset kontingent av soldater til Krim».

Ukrainske myndigheter beskylder Russland for allerede å ha sendt tusenvis av soldater og kunngjorde tidligere lørdag at det ukrainske militæret er satt i høyeste beredskap.

Landets fungerende president kalte straks sine sikkerhetsledere til krisemøte etter at Putin ba nasjonalforsamlingen om tillatelse til å bruke militær makt

Høyeste beredskap

De prorussiske lokalmyndighetene på Krim og den russiske Svartehavsflåten har blitt enige om i fellesskap å vokte offentlige bygninger på halvøyen.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier landet ikke vil gi etter for russiske provokasjoner.

Ukrainske myndigheter beskylder Russland for allerede å ha sendt tusenvis av soldater til halvøyen.

Det ukrainske militæret er satt i høyeste beredskap, og ukrainske marinefartøy er satt i stridsberedskap.

Ber om russisk hjelp

Den nyvalgte statsministeren for Krim-regionen, Sergej Aksjonov, har bedt Russland om hjelp til å få gjeninnført ro og orden. Aksjonov ble utnevnt som statsminister for Krim-regionen etter at væpnede menn overtok kontrollen over regionalforsamlingen. Ukrainas fungerende president, Oleksandr Turtsjynov, nekter å anerkjenne utnevnelsen av den prorussiske regionalministeren.

Fredag kom det meldinger om troppeforflytninger til den russiske militærbasen ved Sevastopol og at væpnede uniformerte menn okkuperte de to flyplassene på halvøyen og satt opp kontrollposter flere steder.

Luftrommet over Krim-halvøyen ble stengt for all flytrafikk, og militærflyplassen i Belbek i nærheten av byen Sevastopol har blitt okkupert.

Prorussiske demonstrasjoner

Flere titalls mennesker ble såret da prorussiske aktivister og tilhengere av den nye regjeringen i Kiev støtte sammen i Kharkiv øst i Ukraina.

Rundt 20.000 prorussiske aktivister samlet seg utenfor kontorene til regionalmyndighetene lørdag for å demonstrere mot de nye makthaverne i landet. Etter en stund angrep om lag 300 av demonstrantene bygningen, og flere klarte å ta seg inn før de heiste det russiske flagget.

Også i byen Donetsk øst i Ukraina samlet det seg over 10.000 prorussiske demonstranter og erklærte sin støtte for en russisk invasjon av Krim.

Russland trekker gassrabatt

Russlands energiminister uttalte lørdag at han ikke så noen grunn til å fortsette den tidligere avtalen om rabatt på gassleveranser til Ukraina så lenge staten har ubetalt gjeld stående.

Den russiske energikjempen Gazprom sier Ukraina skylder 9,3 milliarder kroner i ubetalte gassregninger og at landet derfor trolig ikke kan beholde gassrabatten det har fått.

Ifølge Gazprom er gjelden på 1,6 milliarder dollar (9,3 milliarder kroner).

Bekymret Europa

— Det er viktig at alle parter avstår fra handlinger som kan misforstås eller bidrar til å eskalere situasjonen, sa Norges utenriksminister Børge Brende til NTB tidligere lørdag, før Putins utspill var kjent.

— En snarlig stabilisering og normalisering av situasjonen i Ukraina er i alles interesse. Dette gjelder også Russland, sier Brende.