Det er første gang siden 2006 at en regjering benytter seg av en grunnlovsparagraf som åpner for å vedta lovendringer uten avstemning i nasjonalforsamlingen.

Valls og president François Hollandes sosialistparti har flertall i nasjonalforsamlingen, men et titalls partifeller varslet at de ikke ville stemme for reformen. Derfor tok Valls saken i egne hender.

Mistillit

— Det var sannsynligvis flertall for forslaget uansett, men jeg kunne ikke ta noen sjanser. Jeg kunne ikke ta sjansen på at en så viktig reform for vår økonomi ikke ble vedtatt, sa Valls like før de folkevalgte trodde de skulle stemme over reformen.

UMP, Frankrikes største opposisjonsparti, la umiddelbart fram et mistillitsforslag mot regjeringen, som skal behandles innen 48 timer, trolig torsdag. Uten mistillit mot regjeringen, blir lovforslaget vedtatt.

Mistillitsforslaget krever absolutt flertall i nasjonalforsamlingen, noe det ikke får dersom alle representantene fra president François Hollandes sosialistparti stemmer mot.

Vil få fart på økonomien

Den økonomiske reformen, som går under navnet Macron-loven etter finansminister Emmanuel Macron, åpner for lengre åpningstider i butikker, mindre byråkrati og en liberalisering av enkelte sektorer.

Målet er å få fart på den franske økonomien og å blidgjøre EU-kommisjonen, som lenge har ment at Hollandes regjering ikke gjør nok for å få fart på eurosonens nest største økonomi.

Meningsmålinger viser at rundt 60 prosent av Frankrikes befolkning støtter lovendringene.