Ferdsskriveren, en av to svarte bokser som inneholder viktig informasjon, kan bidra til å forklare hva som skjedde da Airbus 320-flyet styrtet med 162 personer om bord i romjulen.

— I morges fikk jeg en offisiell rapport fra den nasjonale transportsikkerhetskomiteen. Klokken 7.11 lyktes vi med å hente delen av den svarte boksen som er kjent som ferdsskriveren, sier den nasjonale søk- og redningssjefen Fransiskus Bambang Soelistyo på en pressekonferanse i Jakarta mandag.

Boksen ble funnet under vraket av en av flyets vinger.

— Vi prøver fortsatt å finne taleregistratoren, legger han til.

Ferdsskriveren overvåker faktorer som lufthastighet og retning, mens taleregistratoren tar opp radiooverføringer og lyder i cockpiten.

Analyseres i Jakarta

Senioretterforsker i den nasjonale transportsikkerhetskomiteen, Mardjono Siswosuwarno, sier til nyhetsbyrået AFP at de svarte boksene vil bli sendt til Jakarta og at innholdet i dem vil bli analysert ved komiteens laboratorium.

Ferdsskriveren ble funnet allerede søndag, men det var ikke mulig å hente den opp umiddelbart ettersom den satt fast under vrakdeler. Boksen ble funnet etter at tjenestemenn tidligere hadde opplyst at det var fanget opp signaler i nærheten av det som antas å være skroget på flyet.

Eksploderte

Leder i det nasjonale søk- og redningsbyrået, S.B. Supriyadi, sier at innledende analyser av vrakdeler som så langt er funnet, tyder på at flyet eksploderte i kontakt med vann.

— Det eksploderte på grunn av presset, sa han til journalister i byen Pangkalan Bun på øya Borneo.

— Kabinen ble satt under trykk og før trykket kunne justeres, falt flyet.

Lørdag ble halepartiet til flyet hentet fra 30 meters dyp i Javasjøen, rundt tre mil fra flyets sist kjente posisjon. Dagen etter ble halen fraktet til en havn nær Pangkalan Bun.

30 dager

AirAsia-flyet forsvant fra radarene på vei fra Surabaya i Indonesia 42 minutter etter avgang den 28. desember. Alle de 162 personene om bord omkom.

Letemannskapene, som har blitt hindret av dårlig vær, har hatt som et hovedmål å finne ofre for ulykken og de svarte boksene som sender ut signaler i 30 dager.

Hittil er 48 omkomne hentet opp. De er alle funnet flytende i sjøen, og myndighetene regner med at de fleste av de øvrige befinner seg i flykroppen.

Søndag ble likene av et sørkoreansk par identifisert. Deres 11 måneder gamle baby er fortsatt ikke funnet. Alle utenom sju om bord på flyet var indonesiere.

Både amerikanske, kinesiske og andre internasjonale marineskip har deltatt i letingen.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men Indonesias meteorologiske institutt mener at tropiske stormer i området er en medvirkende årsak.