Alle fem er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Rettssaken startet på dagen ett år etter en dramatisk politiaksjon utenfor havnen i Aalbæk nord på Jylland der en norsk mann ble drept. Dansk politi gikk til aksjon mot en båt med tre nordmenn etter tips fra sine norske kolleger. Politiet gikk til aksjon idet et stort parti hasj var lastet om bord i en speedbåt.

Én drept, to skadet

Det oppsto skuddveksling, og en 49-åring fra Arendal ble drept. Ifølge dansk politi var det 49-åringen som skjøt først. En av de andre nordmennene om bord i båten og en politimann ble såret i skuddvekslingen.

Det er de to som ble pågrepet om bord i båten som erkjenner å ha forsøkt å smugle hasj, men en av dem opplyser ifølge forsvareren at han kun hadde kjennskap til at det dreide seg om 45 kilo.De tre som ikke erkjenner straffskyld, ble alle pågrepet i etterkant av politiaksjonen.

Ingen innvirkning

Den dramatiske politiaksjonen kommer imidlertid ikke til å påvirke rettssaken, mener en av forsvarerne, Mette Grith Stage. Den profilerte danske advokaten peker på at tiltalen ikke omhandler skuddvekslingen.

— Det er en helt banal sak om 260 kilo hasj. Retten skal kun forholde seg til det som står i tiltalen og ikke la seg påvirke av at denne saken har hatt en meget kjedelig utgang, sier Stage til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Hun sier at det selvfølgelig er en risiko for at det tragiske utfallet politiaksjonen fikk, vil kaste skygger over rettssaken.

— Men det er en profesjonell domstol som skal behandle saken, og jeg er overbevist om at det ikke vil få innflytelse på skyldspørsmålet eller den eventuelle straffeutmålingen, sier advokaten.

Koordinator

Stage forsvarer en 39-åring fra Oslo,som politiet mener har hatt en koordinerende rolle. 39-åringen skal være en nær venn av Nokas-dømte David Toska. 39-åringen var siktet for etterfølgende bistand i Nokas-saken, men saken ble henlagt.

I september i fjor skrev Aftenposten at politiet tror utbytte fra Nokas-ranet ble brukt til å finansiere hasjsmuglingen.

— Hadde smuglerne lykkes, kunne gevinsten ha vært åtte-ti millioner kroner. Vi tror miljøet rundt Nokas-ranerne bruker deler av utbyttet for å finansiere narkosmugling, sa en norsk politikilde med inngående kjennskap til etterforskningen sist høst.

Fengslet siden juni

39-åringen har sittet fengslet i Danmark siden juni i fjor, med unntak av et kort opphold i Norge. I august i fjor måtte han møte i Oslo tingrett siktet for oppbevaring av hasj og en rekke våpen. 39-åringen avga en uforbeholden tilståelse i retten og ble dømt til fengsel i ett år og fem måneder. Sju måneder av straffen ble gjort betinget.

I hasjsmuglingssaken som nå går for retten i Hjørring, skal 39-åringen ifølge tiltalen ha utdelt oppgaver til de andre tiltalte via lukkede telefonnettverk. Han nekter straffskyld.

Det er satt av fem dager til saken, fordelt over flere uker i januar og februar.