Over 20 mennesker drept i kamper i Makedonia

Åtte politifolk og 14 væpnede menn er drept i helgens kamper i byen Kumanovo nord i Makedonia, opplyser innenriksdepartementet.

Publisert Publisert

BLOD FLYTER: Makedonske politimenn holder vakt under en aksjon mot en væpnet gruppe nord i landet. Foto: Ognen Teofilovski/Reuters/NTB scanpix

EVAKUERES: Folk evakueres i skuddsikre biler etter kampene mellom politiet og en væpnet gruppe nord i Makedonia. Foto: Ognen Teofilovski / Reuters / NTB scanpix

DREPT: Åtte politimenn er drept i kamper mot væpnede menn nord i Makedonia. Foto: Ognen Teofilovski/Reuters/NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kampene som varte hele lørdag og inn i kveldstimene, fant sted i en bydel som hovedsakelig er befolket av etniske albanere.

Kampene brøt ut da politiet gikk til aksjon mot en væpnet gruppe i byen, som ligger rundt fire mil nord for hovedstaden Skopje. Kumanovo var sentrum for et etnisk albansk opprør i 2001.

37 såret

Lørdag opplyste innenriksdepartementet i Skopje at fem politifolk og et ukjent antall væpnede menn var drept. Søndag ettermiddag sa talsmann Ivo Kotevski at tallet på døde politibetjenter var steget til åtte. I tillegg ble 14 menn som beskrives som terrorister, drept i kampene. 37 politifolk ble såret, og ingen sivile er blant de drepte, ifølge Kotevski.

Søndag var det fortsatt spent, men forholdsvis rolig og bare sporadisk skyting i Kumanovos gater, opplyser en Reuters-fotograf i byen. Politiet «prøver fortsatt å knuse de gjenværende elementene i terrorgruppen», sa en politikilde tidligere på dagen.

– Snikskyttere

Den væpnede gruppens medlemmer har tatt seg ulovlig inn i Makedonia fra et naboland og de planla et terrorangrep mot statlige institusjoner, ifølge innenriksdepartementet.

Kotevski sa ikke hvilket land mennene kom fra, men sa at de er godt bevæpnet og har tilhengere i Kumanovo. Lokale medier hevder at de kommer fra Kosovo.

Politiet ble angivelig møtt med voldelig motstand i form av snikskyttere, granater og automatvåpen under lørdagens kamper. Spesialpolitienheter i pansrede kjøretøy la en jernring rundt bydelen, mens helikoptre sirklet over dem.

Automatvåpen

Kraftige skuddsalver fra automatvåpen og store eksplosjoner kunne høres i byen, mens svart røyk steg opp i lufta. Det bor omtrent 100.000 mennesker i området der politiet slo til lørdag. Flere innbyggere tok med seg eiendelene sine og flyktet fra området, noen av dem i skuddsikre biler.

Helgens kamper øker frykten for hvordan den politiske uroen i Makedonia vil utarte. Den konservative regjeringen er under hardt press fra den sosialdemokratiske opposisjonen, som anklager den for ulovlig avlytting og omfattende maktmisbruk.

Observatører frykter at politiske ledere på begge sider kan komme til å forsterke de etniske spenningene i landet under maktkampen.

Albansk gerilja

Anslagsvis 30 prosent av Makedonias befolkning på 2 millioner er etniske albanere. Makedonia var på randen av borgerkrig i 2001 da albansk gerilja gikk til opprør og forsøkte å ta kontroll med albanskbefolkede områder.

Etter seks måneder med væpnede sammenstøt og over 200 drepte underskrev man en fredsavtale forhandlet fram av EU og NATO. Den albanske minoriteten skulle få større rettigheter og representasjon.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  2. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  3. Nytt lovforslag vil kreve 5000 flere ultralyd­undersøkelser på KK

  4. Han skulle ha kjempet om VM-gull. Nå graver han grøfter i Bergen i stedet.

  5. Tilsette fortel om trakas­sering og frykt­kultur. No er det oppretta varslings­sak mot rådmannen.

  6. – Slik burde vi heller reagert på korona