Salafistpartiet al-Nour vil ikke at Mohamed ElBaradei skal bli Egypts nye statsminister, melder NTB Mens de politiske forhandlingene er gått i stå, er det duket for mer uro i gatene.

al-Nour består av fundamentalistiske islamister. Nå har det satt seg på bakbeina når det gjelder utnevnelsen av den liberale politikeren ElBaradei.

Etter nye forhandlinger natt til søndag, var partiet fortsatt steilt imot utnevnelsen.

— Vår holdning er enkel: Det er to grunner til å avvise ElBaradei. Vi trenger en teknokratisk økonomisk figur, og vi må få slutt på polariseringen i gatene, sa Nader Bakkar fra al-Nour søndag formiddag.

— Vi kan ikke snakke om nasjonal forsoning og så gjøre Mursis mest hardnakkede motstander til statsminister, fastslo han.Det ytterliggående partiet har hittil stilt seg bak kuppet mot Mohamed Mursi, islamisten som ble valgt til president i fjor, men truer nå med å trekke seg fra samarbeidet med landets nye makthavere.

Lørdag meldte nyhetsbyrået MENA først at Mansours kontor hadde nominert ElBaradei som statsminister. Noen timer senere ble meldingen trukket tilbake. Det er ikke satt noen dato for når den nye statsministeren skal tas i ed.

- På toppen av lista

ElBaradei, fredsprisvinner og tidligere leder av Det internasjonale atomenergibyrået, er fortsatt den sterkeste kandidaten, fastholder Ahmed al-Muslimani, rådgiver for landets nye president Adly Mansour.

Han understreker også at Det muslimske brorskapet må med i den videre prosessen.

— Vi strekker ut hånden til Det muslimske brorskap. Jeg tror brorskapet har mange muligheter i tiden som kommer, sier Muslimani.

Det muslimske brorskapet er bevegelsen til Mursi og hans støttespillere. Selv om bevegelsens parti fikk stor oppslutning under valget, har den skuffet stort det siste året. Den har også blitt sterkt kritisert for å ha benyttet sin sterke maktposisjon til å overkjøre opposisjonen og sikre stadig mer makt til seg selv for å føre Egypt i islamistisk retning.

Søndag har både Mursis tilhengere og motstandere varslet nye demonstrasjoner. Flere av Mursis tilhengere er blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrker, samtidig som innbyggere i Kairo melder om drap begått av væpnede Mursi-tilhengere. Til sammen er nærmere 40 mennesker drept og mange såret.

Vold i Sinai

Samtidig er volden på Sinai-halvøya trappet opp de siste dagene. Lovløsheten i området har blitt verre etter at Mubarak mistet makten våren 2011, og området har lenge vært preget av kidnappinger og vold.

Fredag ble fem sikkerhetsfolk drept ved ulike kontrollposter, og lørdag kom det melding om at en koptisk kristen prest var skutt og drept av ukjente gjerningsmenn på en motorsykkel. Ytterliggående islamister i området skal de siste dagene ha varslet væpnet kamp mot kristne og sekulære egyptere ettersom de støttet avsettelsen av Mursi. Dermed kan det se ut som om drapet på presten er det første sekteriske drapet i Egypt etter at Mursi ble avsatt.

Søndag ble dessuten en oljerørledning på Sinaihalvøya rammet av en eksplosjon. Rørledningen er blitt angrepet en rekke ganger de to siste årene. (©NTB)