Ifølge diplomater og kilder i oljeindustrien har høyerestående tjenestemenn i Det internasjonale energibyrået (IEA) denne uken diskutert en plan om å frigi 14 millioner fat olje per dag med statseid olje som finnes på lager i blant annet USA, Europa og Japan. Denne mengden skal etter planen kunne opprettholdes i en måned.

Den alternative oljetilførselen skal kunne erstatte mesteparten av oljetransporten på 16 millioner fat som daglig blir fraktet gjennom Hormuzstredet i Persiabukta, dersom Iran gjør alvor av truslene om å blokkere transporten gjennom stredet.

Advarsler

Iran har advart om at de vil blokkere stredet dersom Vesten innfører sanksjoner mot landets oljeeksport. De har samtidig advart om at prisen på råolje vil stige dramatisk dersom det blir innført sanksjoner. Irans oljeminister Rostam Qasemi har uttalt at oljeprisen kan stige til over 200 dollar fatet.

Rundt en tredel av verdens oljetransport til sjøs går gjennom stredet, og en stans i skipstrafikken her ville få enorme internasjonale økonomiske og energipolitiske konsekvenser.

Ordkrigen mellom iranske myndigheter og vestlige land har de siste ukene tilspisset seg, og blant annet USA har sagt at en stans av trafikken i området ikke vil bli tolerert.

Marineøvelser

Iran har nylig hatt marineøvelser i internasjonalt farvann øst for Hormuzstredet.

Fredag sa admiral Ali Fadavi, marineoffiser fra revolusjonsgarden, at Iran kommer til å gjennomføre nye militærøvelser i Hormuzstredet i februar. Øvelsene skal være direkte rettet mot Hormuzstredet.

— I dag dominerer Iran regionen og kontrollerer alle bevegelser, sa Fadavi, ifølge nyhetsbyrået Fars.

USAs president Barack Obama godkjente i forrige uke nye sanksjoner mot Iran. Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken.

EU-diplomater uttalte onsdag at også EU-landene er blitt enige om nye sanksjoner, som skal gjelde et forbud mot import av olje. Det er imidlertid fortsatt uklart når disse sanksjonene skal tre i kraft.

Irans erkefiender Israel og USA har ikke utelukket et militært angrep dersom diplomatiske forsøk og sanksjoner ikke fører til at Iran gir opp atomprogrammet.