Interpol-sjefen går av – er under etterforskning i Kina

Interpols president Meng Hongwei går av med umiddelbar virkning, opplyser den internasjonale politiorganisasjonen. Kina har innledet etterforskning av ham.

Publisert Publisert

MELDT SAVNET: Arkivfoto av Meng Hongwei da han holdt åpningstalen på en Interpol-kongress i Singapore i fjor. Han er nå meldt savnet etter at han reiste hjem til Kina på besøk. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Meng har gått av med umiddelbar virkning, heter det i en uttalelse fra Interpol søndag kveld. Interpol oppgir ingen begrunnelse, men sier i uttalelsen at visepresident Kim Jong Yang fra Sør-Korea vil fungere som president i den internasjonale politiorganisasjonen inntil videre.

Kort tid i forveien opplyste kinesiske myndigheter at Meng etterforskes for uspesifiserte brudd på loven, og endte dermed spekulasjonene om hvor Meng befinner seg, selv om flere spørsmål forblir ubesvarte.

Meng etterforskes av den nasjonale overvåkskommisjonen, som håndterer korrupsjonssaker som involverer kinesiske tjenestemenn. Meng er i tillegg til å være Interpol-president også en høytstående politiker i Kina.

Lyon-baserte Interpol bekreftet lørdag at de hadde sendt en formell forespørsel til kinesiske myndigheter for å få informasjon om Meng, som har vært savnet i en uke.

Sendte kniv-bilde til konen

Interpol-sjefens kone, Grace Meng, meldte sin ektemann savnet da hun ikke fikk kontakt med ham etter han ankom Kina.

Hun uttalte seg for første gang til pressen tidligere søndag og forklarte at før hun mistet kontakt med ektemannen sendte han henne en emoji av en kniv. Konen forklarte at hun tolket det som ektemannens måte å fortelle at han vare i fare på.

Noen minutter før han sendte kniv-emojien, sendte han konen en melding hvor han skrev «Vent på at jeg ringer deg opp». Etter dette skal ikke konen ha hørt noe mer fra ham, og hun sier hun ikke vet hva som skjedde med ham.

Meng ble sist sett etter at han forlot Interpols kontorer i Lyon i Frankrike 29. september for å besøke Kina. Det var hans kone som meldte ham savnet.

MØTTE PRESSEN: Grace Meng, konen til den savnede Interpol-presidenten Meng Hongwei, møtte søndag pressen i Lyon. I frykt for sin egen og barnas sikkerhet ønsket hun ikke å vise ansiktet sitt. Foto: John Leicester / AP / NTB scanpix

Ført bort etter landing

Meng har vært Interpols president i to år. Han har også fortsatt posten som viseminister for offentlig sikkerhet i Kina.

Den Hongkong-baserte avisen South China Morning Post skrev fredag at Meng ble ført bort av medlemmer fra landets disiplinærkomité umiddelbart etter at flyet han kom med hadde landet i Beijing.

Forsvinningen ble den siste i en rekke saker der høytstående tjenestemenn i regjeringsapparatet, milliardærer og selv en av landets største kjendiser har forsvunnet i uker eller måneder før de har dukket opp igjen.

Publisert