Koronaviruset øker frykten for ny flyktningstrøm fra Afrika

Koronaviruset kan slå bunnen ut av Afrikas skrøpelige økonomi og sende enda flere afrikanere på flukt mot Europa.

Publisert Publisert

Folk er begynt å beskytte seg mot virussmitte, som her på et marked i Dakar i Senegal. Foto: ZOHRA BENSEMRA, REUTERS/NTB SCANPIX

 • Kjeld Hybel
iconDenne artikkelen er 72 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Afrika? Hvem orker å bekymre seg om Afrika i disse dager, når frykten for koronaviruset snur opp ned på vår egen hjemlige tilværelse? Akkurat nå er Afrika enda lenger unna enn normalt, noe som ikke egentlig sier så mye.

Rasmus Prehn, Danmarks utviklingsminister, kjemper i motbakke når han nå prøver å skape oppmerksomhet om katastrofen som nå med all sannsynlighet vil ramme det enorme og allerede svært plagede kontinentet sør for Middelhavet.

Man forventer en halvering av den økonomiske veksten i Afrika i år. I stor grad på grunn av koronaviruset, selv om det hittil ikke har rammet Afrika på langt nær så hardt som Europa og Asia.

Tror det kan bli stygt

Antallet koronasmittede er foreløpig beskjedent, selv om de utvilsomt dekker over voldsomme mørketall. Men når koronaviruset for alvor tar fatt på Afrika, vil det følge en humanitær krise av ubegripelige dimensjoner, spår blant annet etiopieren Tedros Adhanom Ghebreyesus, som er sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Jeg synes Afrika bør våkne opp. Kontinentet mitt bør våkne opp.

Rasmus Prehn sier det slik:

– Vi tror det kan bli svært, svært stygt i Afrika.

Og om det blir stygt i Afrika, kan det også bli stygt i Europa. Når økonomien på det allerede fattige kontinentet styrter sammen, vil enda flere afrikanere trolig søke seg mot mer tiltalende områder. Mot Europa.

– Det er klart at når vi legger så mange krefter ned i å skape arbeidsplasser, utdanningsmuligheter og håp i Afrika, så er det fordi vi vet at alternativet absolutt kan være at disse desperate menneskene setter seg i bevegelse nordover, sier Rasmus Prehn.

– Og noen av dem vil også komme seg over Middelhavet til Europa.

Men det er ikke utsikten til en ny strøm av flyktninger og migranter fra Afrika den sosialdemokratiske ministeren har mest lyst til å snakke om.

– Jeg er først og fremst bekymret for menneskene som får problemer. At det er en en humanitær krise under oppseiling. At problemene koronaen nå skaper i Europa, vil bli gjentatt og kanskje mangedoblet i Afrika, sier Rasmus Prehn.

Mange vet ikke om viruset

De siste dagene har Rasmus Prehn ringt rundt til Danmarks ambassadører i Afrika for å få et overblikk over hvordan koronaviruset utvikler seg. Men det er ikke lett på et kontinent hvor militser og terrorgrupper enkelte steder gjør det farlig å ferdes. Som for eksempel nord i Burkina Faso.

– Nøyaktig hvordan situasjonen er der, er umulig å si, sier ministeren.

Mange steder har befolkningen slett ingen anelse om at det er et koronavirus på vei. Og om de gjør det, så spiller det liten rolle. Det er nemlig ingen helseklinikker eller sykehus som kan hjelpe dem. Heller ikke utstyr til å teste dem.

– I Burkina Faso har de bare én, kanskje to respiratorer, fortalte ambassadøren meg i går. Til en befolkning på om lag 20 millioner mennesker. Og man forventer at folketallet vil doble seg de neste 20 årene.

– Og holdningen i Afrika har vært litt at: Det er jo bare enda en ting sammen med alt annet. Og det er jo helt rett. Men det er også veldig uhyggelig.

Uhyggelig om WHO har rett i at markant flere dør av koronaviruset – eller covid-19 – dersom de er syke fra før. Prehn kaster ut noen flere tall: I Afrika dør 917.000 mennesker hvert år av luftveisinfeksjoner. Av aidsrelaterte sykdommer: 719.000. Av diaré: 653.000.

– Men man må være oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er sykdommen i seg selv som rammer hardest, sier Rasmus Prehn, og begynner å snakke om den raskt fallende økonomien, den enorme ungdomsarbeidsløsheten og de stengte grensene som rammer handelen med andre land, ikke minst med Kina.

– Vi jobber allerede med jobbskaping, demokratiprosjekter, utdanning og helse. Og det arbeidet risikerer å slås i knas om vi får en katastrofe som dette.

Migrasjonen må håndteres

Rasmus Prehn tror koronakrisen forsterker frykten for at det kommer enda flere flyktninger og migranter til Europa.

– Det hører med til bildet, svarer han og forklarer at det økte fokuset i Danmark og EU på å hjelpe Afrika «like mye» handler om «utfordringene og problemene knyttet til økt migrasjon».

– Det er svært vanskelig å håndtere, og det har skapt uro og problemer også i Europa.

En stor del av de mange milliarder euroene EU bruker på prosjekter i Afrika, går til økt grensekontroll og til å betale militser og tvilsomme regimer i Libya, Egypt, Niger og mange andre afrikanske land for å hindre folk i å flykte mot Europa. For eksempel støtter EU sjenerøst den libyske kystvakten, som i stor stil bringer båtflyktninger tilbake til leirer i Libya, som er blitt sammenliknet med konsentrasjonsleirer.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert
 1. DEBATT

  – Ikke la hverdagen bli som før

 2. ØKONOMI

  McDonald's har tatt 167 ansatte tilbake fra permittering. Se hvilke andre bedrifter som tar tilbake permitterte.

 3. INNENRIKS

  Hareide varsler nye flyregler: Kravet om tomme midtseter kan forsvinne

 4. NYHETER

  Appen er lasta ned 1,5 millionar gonger. Så langt har under ti personar fått varsel om smittefare.

 5. LOKALT

  Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

 6. DEBATT

  – Det er derfor sosialismen aldri har fungert, og aldri vil fungere

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Afrika
 4. Migrasjon
 5. Økonomi