Er du redd maneter, bør du vurdere tidlig sommerferie i år

Giftige maneter dukker opp i stadig nye farvann. I Norge kommer sommerens maritime plageånd sent.

Publisert Publisert

— Dersom det blir manetsommer i år, så vil den komme sent.

Det sier manetforsker Lene Friis-Møller ved Sven Lovén centrum för marina vetenskaper ved Universitetet i Gøteborg.

En kald vinter og vår, har ifølge forskeren skapt forsinkelser i det maritime livet langs norskekysten.

Normalt kommer glassmanetene for fullt i norske farvann rundt mai og juni, mens brennmanetene venter til juli og august.

Det er observert svært lite maneter foreløpig, og Friis-Møller sier at dersom det blir en manetsommer i år, vil den være senere enn normalt.

— Vi kan ikke si så mye om hvor mye maneter det blir før nærmere sommeren. Til det er det for mange variabler som spiller inn, og for lite observasjoner og målinger over tid. Vi vet derimot at det er store ulikheter fra år til år, og at nye arter de siste årene har dukket opp i nye farvann, sier Friis-Møller.

Flere arter på vei

Normalt har kun et fåtall manetarter tilhold i norske farvann, så som rød brennmanet (cyanea capillata), blåmanet (cyanea lamarcki) og glassmanet (aurelia aurita), samt kronemanet (periphylla periphylla).

Den sistnevnte ser folk flest sjelden noe til, da den for det meste holder seg dypt i utvalgte fjorder, og ikke er på langt nær så utbredt som de to andre artene.

Nå kan det derimot bli flere maneter å forholde seg til.

I 2011 ble maneten bidevindseiler (velella spirans) for første gang observert i norske farvann, nærmere bestemt på vestsiden av Lofoten.

Også amerikansk lobemanet (mnemiopsis leidyi) skal ha inntatt norske farvann.

Forskerne kan ikke utelukke at det vil komme andre og giftigere manetarter etter hvert.

Flere steder i Europa har man måttet stenge turiststrender etter invasjon fra manetarter som tidligere har holdt seg til mer tropiske strøk.

Krigsskipene kommer

Denne påsken skapte en svært giftig manet som går under navnet «portugisisk krigsskip» frykt, beven og behov for førstehjelp blant mange badeengler på Kanariøyene.

Maneten som går under navnet "portugisisk krigsskip" dukker stadig opp nye steder. Foto: NTB Scanpix/Fotolia

Uken etter ble også strender på det spanske fastlandet stengt, etter at maneten var observert utenfor Andalucia.De fryktede manetene kan bli opptil 20 cm lange, og har fått sitt kallenavn fordi de stikker opp av vannet som et seil. Kommer man i kontakt med de giftige neslecellene på manetens lange tentakler, kan det være meget smertefullt.

Manetene har tidligere år skremt badegjester i både Spania, Frankrike og Hellas, og stadig større kolonier blir observert ulike steder i Middelhavet.

— Vi vet ikke nøyaktig hvorfor disse manetene nå dukker opp i nye farvann, men det kan skyldes blant annet klimaendringer og endringer i mattilgangen, sier Friis-Møller som ikke vil utelukke at arten kan dukke opp også langs norskekysten.

«Portugisiske krigsskip» går under det latinske navnet physalia physalis, og omtales i flere medier som «dødsmaneten», noe Friis-Møller mener er en overdrivelse.

— Disse manetene er ikke livsfarlige dersom du ikke er allergisk eller syk på forhånd, beroliger hun.

Dødlige maneter

Selv om norske brennmanter og «portugisiske krigsskip» kan være plagsomme nok, er det langt farliger maneter i tropiske farvann.

En av de aller farligste for mennesker er kubemaneten, som står bak en rekke dokumenterte dødsfall, ikke minst langs nordkysten av Australia.

Du kan også risikere å støte på kubemaneter i Thailand, Filippinene, Vietnam, Malaysia, Indonesia, Papua New Guinea og dessuten langs kysten av Florida og rundt Hawaii.

Giften fra denne maneten skal kunne drepe en person på 70 kilo i løpet av tre minutter.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Død kvinne var student ved NHH: – Veldig trist og tragisk

  2. Busstreiken er over: – Beregn ekstra tid

  3. Uenighet om ferie-SFO i Øygarden

  4. Gutten fortalte at han ikke hadde venner. I hallen møtte han dommeren.

  5. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive

  6. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.